Τάση προς παχυσαρκία: Τι ρόλο παίζει η ώρα που κοιμάστε

Η παχυσαρκία είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που επηρεάζεται όχι μόνο από τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, αλλά και από τον ύπνο. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει τη σημαντική επίδραση που έχει η ώρα που κοιμόμαστε στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στη γενικότερη υγεία.

Ορμόνες, ύπνος και βάρος

Ο ύπνος ρυθμίζει δύο βασικές ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα:

  • Λεπτίνη, η οποία μειώνει το αίσθημα της πείνας.
  • Γκρελίνη, η οποία αυξάνει την όρεξη.

Όταν κοιμόμαστε αργά ή δεν κοιμόμαστε επαρκώς, η ισορροπία αυτών των ορμονών διαταράσσεται. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη όρεξη, κυρίως για ανθυγιεινά, πλούσια σε θερμίδες σνακ, και συνεπώς σε αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους.

Ώρα ύπνου και μεταβολισμός

Η καθυστερημένη ώρα κατάκλισης σχετίζεται επίσης με επιβράδυνση του μεταβολισμού. Το σώμα μας λειτουργεί με βάση τον κιρκάδιο ρυθμό, το βιολογικό μας “ρολόι”, το οποίο επηρεάζει τον τρόπο που καίμε θερμίδες. Όταν αυτό το ρολόι διαταράσσεται λόγω ακατάστατου ή πολύ αργού ύπνου, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και η αποθήκευση λίπους αυξάνεται.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που κοιμούνται μετά τις 11:00 το βράδυ έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και μεγαλύτερη τάση για παχυσαρκία. Επιπλέον, ο ανεπαρκής ή ακανόνιστος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της γλυκόζης και αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών νοσημάτων.

Συμπέρασμα

Η ώρα που επιλέγουμε να κοιμηθούμε παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Ο επαρκής και σταθερός ύπνος, ιδανικά πριν τις 11:00 το βράδυ, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::