Τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει κι έχουμε κατανοήσει πως το μικροβίωμα του εντέρου είναι πρακτικά αυτό που μας κρατά υγιείς. «Ένα υγιές μικροβίωμα, αποτελούμενο από διαφορετικά είδη καλών βακτηρίων, παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, όπως το βουτυρικό οξύ, τα οποία όχι μόνο μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, αλλά λειτουργούν και ως πρόσθετη πηγή ενέργειας» εξηγεί η διατροφολόγος Kate Hilton για το πώς η κατάσταση του εντέρου μας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειάς μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Στον αντίποδα, η μειωμένη ποικιλομορφία στους βακτηριακούς πληθυσμούς του εντέρου συνοδεύεται από σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία, όπως μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, κόπωση και γαστρεντερικές διαταραχές μεταξύ άλλων. Αν αναζητάτε τρόπους να φροντίσετε την υγεία του μικροβιώματος, ξεκινήστε αλλάζοντας τέσσερις κακές διατροφικές συνήθειες.
1. Ζάχαρη για πρωινό
- για πρωινό, ένα μπολ με αγελαδινό γάλα ή ρόφημα σόγιας, βρώμη, φρούτα και σπόρους chia
- μια ομελέτα ή αυγά ποσέ σε φρυγανιά ολικής άλεσης, με σοταρισμένα μανιτάρια και ντομάτες «ως εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης»
- ένα γιαούρτι ως γρήγορη και εύκολη επιλογή σε περίπτωση βιασύνης.
2. Μικρή ποικιλία
Καίτοι δελεαστικό, ένα νόστιμο φαγητό απ’ έξω μάλλον θα επιβαρύνει την υγεία του εντέρου. Φτιάξτε το δικό σας νόστιμο βραδινό στα πρότυπα του φαγητού που παραγγέλνετε -το γνωστό ως “fakeaway”- φροντίζοντας για τη νοστιμιά του με προσθήκη μπαχαρικών και καρυκευμάτων, γιαουρτιού, ξινολάχανου σε τρόφιμα επί το πλείστον φυτικά όπως πατάτες (με τη φλούδα), κολοκύθια και καρότα, καθώς και πολύχρωμα λαχανικά όπως πιπεριές, κρεμμύδια και μπρόκολο.
4. Το απαγορευμένο γλυκό
Μετά το γεύμα ακολουθεί συνήθως μια βαθιά ανάγκη για γλυκό στην οποία δύσκολα υποκύπτεις. Ίσως θα πρέπει να δοκιμάσετε αυτές τις επτά τροφές χωρίς ζάχαρη, που σταματούν τις λιγούρες.