Είναι παγκοσμίως αποδεκτό πως η μεσογειακή διατροφή είναι το κορυφαίο διατροφικό πρότυπο και αναγνωρίζεται ως η επιτομή της υγιεινής διατροφής.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, αναδεικνύει μια ανερχόμενη δίαιτα, που φαίνεται να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του μεσογειακού προτύπου, προσφέροντας σημαντική μείωση του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου, που αποτελεί πρόδρομο για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.
Ερευνητές από την Ισπανία στρατολόγησαν περισσότερες από 200 οικογένειες, αναθέτοντας περίπου στις μισές να ακολουθήσουν τη δίαιτα του Ατλαντικού. Πρόκειται για ένα διατροφικό πλάνο, εμπνευσμένο από τις μαγειρικές παραδόσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, δίνει έμφαση σε πιάτα όπως τα μαγειρευτά, τα ψητά και τα βραστά φαγητά, ενώ αποφεύγει το υπερβολικό τηγάνισμα ή το ψήσιμο σε λίπη. Ενθαρρύνει επίσης την κατανάλωση τοπικών, εποχιακών συστατικών.
Η μελέτη αξιολόγησε 231 οικογένειες από ένα κέντρο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στην αγροτική Ισπανία μεταξύ 2014 και 2015. Συμμετείχαν 518 ενήλικες ηλικίας 18- 85 ετών, με το 60% να είναι γυναίκες. Περίπου 450 συμμετέχοντες δεν είχαν μεταβολικό σύνδρομο, ενώ 117 είχαν ήδη το σύνδρομο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων 270 (121 οικογένειες) ακολούθησαν τη δίαιτα του Ατλαντικού και 248 (110 οικογένειες) παρέμειναν στις συνήθεις διατροφικές τους επιλογές. Τα άτομα που υιοθέτησαν τη δίαιτα του Ατλαντικού παρακολούθησαν επίσης τρεις συνεδρίες διατροφικής εκπαίδευσης και έλαβαν ένα μάθημα μαγειρικής, ένα βιβλίο συνταγών και καλάθια με τρόφιμα.
Κατά την έναρξη της μελέτης και στο εξάμηνο, οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών, χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο τροφίμων. Στη συνέχεια, η ομάδα μέτρησε διάφορες πτυχές μεταβολικής υγείας των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας μέσης, των επιπέδων τριγλυκεριδίων, των επιπέδων HDL (καλής) χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων γλυκόζης.
Η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος – διατροφολόγος στο EntirelyNourished, σχολίασε τα αποτελέσματα λέγοντας: «Η δίαιτα του Ατλαντικού παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες για την ενίσχυση της υγείας, λόγω της έμφασής της σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και διατροφικές συνήθειες με οικογενειακό προσανατολισμό».
Η δίαιτα του Ατλαντικού μοιράζεται ομοιότητες με γνωστά διατροφικά πρότυπα, όπως η μεσογειακή και η δίαιτα DASH, δίνοντας έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια και τα υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο. Η ειδοποιός διαφορά της έγκειται στην προτίμηση που δείχνει στον τρόπο μαγειρέματος.
Το βράσιμο, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την υγεία, διατηρώντας τις φυσικές γεύσεις και ελαχιστοποιώντας τον σχηματισμό βλαβερών ενώσεων που, σε υψηλά επίπεδα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άνοια. Δίνοντας προτεραιότητα στα φρέσκα, εποχιακά, τοπικά συστατικά, η δίαιτα του Ατλαντικού μεγιστοποιεί τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών και προάγει τη συνολική ευεξία, «εξασφαλίζοντας ότι ο οργανισμός μπορεί να τα απορροφήσει και να τα αξιοποιήσει καλύτερα», δήλωσε η κ. Routhenstein.
Ο δρ. Cheng – Han Chen, επεμβατικός καρδιολόγος στο Memorial Care Saddleback Medical Center στην Καλιφόρνια, από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία της ιεράρχησης των ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, είτε αυτά προέρχονται από μια λαϊκή αγορά, είτε από ένα τοπικό παντοπωλείο, ως βασική πτυχή της υιοθέτησης μιας πιο υγιεινής διατροφής, προτείνοντας να επικεντρωθείτε σε φρέσκα τρόφιμα όπως λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και άπαχα κρέατα.