Ο διατροφικός θόρυβος είναι μια από τις αιτίες που δεν μπορούμε να χάσουμε κιλά. Τί είναι όμως, αυτό;
Ο διατροφικός θόρυβος αποτελείται από “συνεχείς, παρεμβατικές σκέψεις για τα τρόφιμα που διαταράσσουν την καθημερινή ζωή και κάνουν την υγιεινή συμπεριφορά πολύ δύσκολη”. Είναι ένας εσωτερικός διάλογος στο μυαλό σου, για να το πούμε έτσι, και για πολλά άτομα και μπορεί να αποτελέσει πραγματικό εμπόδιο για την απώλεια βάρους.
Οι σκέψεις για το φαγητό μπορεί να προκληθούν από εσωτερικές ενδείξεις (συμπεριλαμβανομένων των ορμονών που εμπλέκονται στην πείνα και την όρεξη) και από εξωτερικές (όπως το να μυρίσεις φρεσκοψημένα μπισκότα ή να δεις μια διαφήμιση φαστ φουντ). Και τα δύο μπορούν να συμβάλλουν στον διατροφικό θόρυβο.
Αν και αυτού του είδους οι σκέψεις συνδέονται συνήθως με άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία ή η νευρική βουλιμία, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Πώς ο διατροφικός θόρυβος μπορεί να σε οδηγήσει στην αύξηση κιλών;
Ο διατροφικός θόρυβος προκαλεί αύξηση βάρους, επειδή οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής, όταν δεν πεινάς καν. Λόγω του άγχους που προκαλεί ενισχύει την επιθυμία να αναζητήσεις ανθυγιεινές, επεξεργασμένες επιλογές τροφίμων ως ανακούφιση.
Πώς να τον αντιμετωπίσεις
Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις την ένταση:
- Ζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού σε θέματα υγείας και ευεξίας, κατά προτίμηση σε διαιτολόγο και έναν ψυχολόγο για να κάνεις εφικτές αλλαγές συμπεριφοράς.
- Ανακάλυψε μεθόδους που σε βοηθούν να μειώσεις το άγχος ή τυχόν αρνητικές σκέψεις που μπορεί να έχεις, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, διαλογισμό, συμμετοχή σε χαρούμενες δραστηριότητες ή ακόμα και χαλαρωτική μουσική.
- Μίλα στον εαυτό σου. Αναγνώρισε πότε αρχίζεις να αισθάνεσαι αυτόν τον θόρυβο από το φαγητό και προσπάθησε να επαναπροσδιορίσεις τις ενοχλητικές σκέψεις ώστε να είσαι πιο θετική.
- Ψάξε για μοτίβα. Παρατήρησε πότε ο θόρυβος των τροφών είναι πιο δυνατός και πιο προβληματικός. Εάν συμβαίνει για παράδειγμα κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της τηλεόρασης, φρόντισε να δεις τηλεόραση σε σημείο που δεν είναι κοντά στην κουζίνα; Ο στόχος είναι να κόψεις τη συνήθεια, ώστε να μην προκαλείς την ίδια πείνα και επιθυμία για φαγητό.
- Τρώγε πιο mindfully. Επιβράδυνε και περιόρισε τους περισπασμούς. Επιστράτεψε όλες τις αισθήσεις σου και μάσησε καλά και αργά. Απόλαυσε κάθε μπουκιά και σταμάτα να τρως όταν νιώσεις κορεσμό.
- Η συχνή κατανάλωση μικρότερων γευμάτων μπορεί να περιορίσει το αίσθημα της πείνας και του διατροφικού θορύβου.
- Τέλος, η αλλαγή του περιβάλλοντός σου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του διατροφικού θορύβου.