Τα κονδυλώματα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), οφείλεται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και υπολογίζεται πως το 90% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα νοσήσουν με τον ιό.
Ενώ το ποσοστό νόσησης είναι τεράστιο, μόλις το 10% θα εμφανίσουν συμπτώματα με τους υπόλοιπους να παραμένουν ασυμπτωματικοί φορείς. Ακριβώς σε αυτό το γεγονός, οφείλεται και η υψηλή μεταδοτικότητά του ιού, που πλέον παρουσιάζει περισσότερα από 150 διαφορετικά στελέχη, άλλα χαμηλού και άλλα υψηλότερου κινδύνου.
Τι είναι τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα είναι δερματικές αλλοιώσεις που εντοπίζονται, συνήθως, στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων. Πιο συγκεκριμένα, στους άντρες εντοπίζονται:
- Στο πέος, το εφηβαίο,
- την ουρήθρα,
- το όσχεο,
- την περιπρωκτική περιοχή και
- τους βουβώνες.
Στις γυναίκες:
- Στο αιδοίο,
- στον κόλπο,
- την περινεϊκή περιοχή,
- τη βουβωνική και
- την περιπρωκτική περιοχή.
Εμφανισιακά μοιάζουν με κρεατοελιές στο χρώμα του δέρματος ή μικρά σπυράκια και ενδέχεται να περνούν απαρατήρητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, ενδέχεται να προσβάλλουν και άλλα σημεία του σώματος, όπως τους μηρούς, το στόμα, τη γλώσσα και τον φάρυγγα, εξαιτίας του στοματικού έρωτα.
Τα κονδυλώματα μπορούν να προκαλέσουν δερματικές βλάβες, φλεγμονές και έντονο stress. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορούν να προκληθούν προκαρκινικές βλάβες και κακοήθη νεοπλάσματα. Στις γυναίκες, σοβαρές μορφές κονδυλωμάτων συνδέονται με μορφές τραχηλικού καρκίνου.
Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται;
Η συμπτωματολογία των κονδυλωμάτων ενδέχεται να περιλαμβάνει δερματικές αλλοιώσεις ορατές στο μάτι ή με μικροσκόπιο. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που δεν υπάρχει καμία ορατή αλλοίωση και η διάγνωση γίνεται μόνο με λήψη δείγματος (ταυτοποίηση PRC).
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να νιώσετε αίσθημα καύσου ή φαγούρα και, ακόμη πιο σπάνια, πόνο. Επίσης, είναι πιθανό να τραυματίσετε την περιοχή με κονδυλώματα, εν αγνοία σας, με μεθόδους αποτρίχωσης ή κατά τη σεξουαλική επαφή.
Αν γνωρίζετε πως έχετε συνευρεθεί σεξουαλικά με φορέα του ιού, προχωρήστε άμεσα σε εξετάσεις, για να προλάβετε την εξάπλωσή του ιού. Αν παρατηρήσετε συμπτώματα, επισκεφθείτε το συντομότερο δυνατό έναν ουρολόγο/ανδρολόγο, έναν γυναικολόγο ή κάποιον δερματολόγο/αφροδισιολόγο.
Προσοχή: Αν διαγνωσθείτε με κονδυλώματα πρέπει να απέχετε από σεξουαλικές συνευρέσεις μέχρι την αποθεραπεία.
Πώς μεταδίδονται σε άλλους;
Ο ιός HPV μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Σε αυτό δε συγκαταλέγεται μόνο η διείσδυση, αλλά και άλλες μορφές ερωτικού παιχνιδιού και η χρήση ή/και ανταλλαγή ερωτικών βοηθημάτων και παιχνιδιών.
Η χρήση προφυλακτικού δεν είναι αρκετή για την προφύλαξη από τον ιό, καθώς είναι ένα μέσο που δε χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του στοματικού έρωτα, αλλά ακόμη και κατά τη διείσδυση με χρήση προφυλακτικού, το δέρμα γύρω από το πέος (όπου εμφανίζονται κονδυλώματα) είναι εκτεθειμένο και μπορεί να μεταδώσει τον ιό ή να έρθει σε επαφή μαζί του. Επίσης, ο ιός μεταδίδεται και με την τριβή.
Σημείωση: Η μετάδοση είναι πιο έντονη, όταν υπάρχουν συμπτώματα και δερματικές αλλοιώσεις. Άτομα ασυμπτωματικά μεταδίδουν τον ιό, αλλά πιο δύσκολα.
Πώς γίνεται η διάγνωση τους;
Η διάγνωσή τους γίνεται κλινικά σε έναν ουρολόγο, ανδρολόγο, γυναικολόγο, δερματολόγο ή αφροδισιολόγο, ενώ η βιοψία δεν είναι πάντα απαραίτητη. Μην προσπαθείτε να κάνετε διάγνωση μόνοι σας και να λάβετε αγωγές που έχουν περισσέψει σε γνωστούς σας. Η κάθε μορφή κονδυλωμάτων ενδέχεται να επιδέχεται διαφορετικής θεραπείας. Συμβουλευτείτε μόνο εξειδικευμένους γιατρούς.
Ποιες είναι οι θεραπείες που υπάρχουν;
Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι θεραπείας κονδυλωμάτων και διαφοροποιούνται ανάλογα με τη σοβαρότητα του κάθε περιστατιού. Οι θεραπείες που, συνήθως, πραγματοποιούνται είναι οι εξής:
- Συνταγογραφούμενες φαρμακευτικές αγωγές τοπικής χρήσης (μη δοκιμάσετε ακατάλληλα προϊόντα στα κονδυλώματα, καθώς μπορεί να προκαλέσετε επιπλέον βλάβες)
- Χειρουργική επέμβαση σε σπάνα και πολύ σοβαρά περιστατικά
- Κρυοθεραπεία
- Θεραπεία laser (η πιο αποτελεσματική και ανώδυνη)
Η καλύτερη θεραπεία είναι πάντα η πρόληψη, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση κατανοούμε πως είναι πιο δύσκολη. Χρησιμοποιήστε πάντα προφυλακτικό και προσέξτε τα άτομα με τα οποία συνευρίσκεστε σεξουαλικά. Ρωτήστε τους ερωτικούς σας συντρόφους για τυχόν ιστορικό ΣΜΝ και κάνετε συχνά προληπτικές εξετάσεις.