Ίσως γνωρίζετε πως οι ντομάτες και γενικότερα τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν λυκοπένιο. Τί ακριβώς είναι, όμως και πώς ευεργετεί τον οργανισμό;
Λυκοπένιο ονομάζουμε μια λιποδιαλυτή χρωστική ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή, δηλαδή στις φυτικές ουσίες που υπάρχουν σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως η ντομάτα και διαμορφώνουν το κοκκινωπό τους χρώμα.
Εκτός από το χρώμα, το λυκοπένιο προσφέρει πολλά θρεπτικά οφέλη για την υγεία του οργανισμού. Η σημαντικότερη πηγή πρόσληψης λυκοπενίου είναι οι επεξεργασμένες μορφές της ντομάτας, όπως σάλτσα, χυμός, πουρές κ.λπ.
Ποιες είναι οι ιδιότητές του;
Η πιο σημαντική ιδιότητα του λυκοπενίου, από την οποία έγινε και γνωστό, είναι η αντιοξειδωτική του δράση. Μέσα από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι το λυκοπένιο εξαφανίζει τις ελεύθερες ρίζες και διαθέτει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τη Βιταμίνη Ε.
Λόγω της ιδιότητας αυτής, το λυκοπένιο είναι μια σημαντική ουσία για τη διατήρηση της γενικότερης υγείας του οργανισμού μας. Προστατεύει το καρδιαγγειακο συστημα, αντιμετωπίζει διάφορες δερματικές παθήσεις και συμβάλλει στην καλή υγεία του μυοσκελετικού συστήματος.
Αυτά είναι όλα τα οφέλη του συνοπτικά
- Μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL)
- Ενισχύει την καλή υγεία των οστών
- Ενυδατώνει το δέρμα μετά από ηλιακά εγκαύματα
- Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
- Προλαμβάνει τη δημιουργία καταρράκτη
Σε ποιες τροφές υπάρχει;
Το λυκοπένιο το συναντάμε σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, διότι τους προσδίδει το κοκκινωπό τους χρώμα. Από τη λίστα αυτή εξαιρούνται οι φράουλες, καθώς το δικό τους χρώμα οφείλεται σε άλλες ουσίες. Ακολουθούν οι τροφές που είναι πλούσιες σε λυκοπένιο:
- Ντομάτα, κυρίως οι μαγειρεμένες ντομάτες και τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας, όπως ο πελτές.
- Καρπούζι
- Γλυκοπατάτες
- Κοκκινες πιπεριες
- Ροζ γκρέιπφρουτ
- Γκουάβα
Πού αλλού το βρίσκουμε;
Η πρόσληψη το λυκοπενίου, εκτός από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μπορεί να γίνει και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής, εκτός από τη συνιστώμενη ποσότητα λυκοπενίου που χρειάζεται ο οργανισμός, περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν θετικά στη γενικότερη υγεία του οργανισμού.