Αυτές είναι οι 9 επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος στον οργανισμό σας.
Ίσως έχετε ακούσει διάφορες απόψεις για το αν η κατανάλωση κρέατος είναι ωφέλιμη ή βλαβερή για το σώμα σας. Αν και δεν υπάρχει μια απόλυτη απάντηση, οι ειδικοί και οι ερευνητές συμφωνούν σε 9 πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος:
9 συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος:
- Θα αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι
- Το δέρμα και τα μαλλιά σας θα χάσουν τη λάμψη τους
- Θα αρρωσταίνετε πιο εύκολα
- Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε δυσκοιλιότητα
- Η καρδιά σας θα βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο
- Αυξάνονται οι πιθανότητες για πέτρες στα νεφρά
- Μπορεί να αυξηθεί το βάρος σας
- Αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο
- Συμβάλλετε στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής
1. Θα νιώθετε νυσταγμένοι
Η πρωτεΐνη φημίζεται για τις μεγάλες ποσότητες ενέργειας που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, επομένως θα σας φανεί παράξενο το γεγονός ότι, η υπερβολική κατανάλωση κρέατος μπορεί να σας φέρει υπνηλία. Η πρωτεΐνη χρειάζεται αρκετή ώρα για να χωνευτεί, και επειδή ο εγκέφαλός χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για να παράγει ενέργεια, αν υπάρχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, θα του πάρει περισσότερο χρόνο να την χωνέψει και να την μετατρέψει σε ενέργεια, με αποτέλεσμα να νιώσετε κουρασμένοι και νυσταγμένοι.
2. Τα μαλλιά και το δέρμα σας εξασθενούν
Όταν το παρακάνετε με το πολύ κρέας, το πιο πιθανό είναι να παραλείπετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, και ως εκ τούτου να παρατηρηθεί έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που δυναμώνει το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τα κόκκαλα κ.ά. Η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να κάνει πιο σκληρό και τραχύ το δέρμα σας, γι’ αυτό εντάξτε στη διατροφή σας περισσότερες φυτικές τροφές.
3. Θα αρρωσταίνετε πιο συχνά
Το δέρμα σας δεν είναι το μόνο που χρειάζεται τη βιταμίνη C. Αν παρατηρήσετε ότι αρρωσταίνετε πολύ εύκολα και συχνά, προσπαθήστε να αλλάξετε τη διατροφή σας. Φάτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά όπως το μπρόκολο και η πιπεριά.
4. Θα έχετε δυσκοιλιότητα
Το κρέας είναι πολύ φτωχό σε φυτικές ίνες, τις οποίες συνήθως παίρνετε από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Η δυσκοιλιότητα και ο πόνος στο έντερο είναι σημάδι έλλειψης φυτικών ινών, γι’ αυτό προσπαθήστε να μειώσετε το κρέας και να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες.
5. Θα κινδυνεύσει η υγεία της καρδιάς σας
Άλλο ένα πλεονέκτημα των φυτικών ινών, είναι ότι προστατεύει τον οργανισμό σας από την χοληστερόλη, σε αντίθεση με το κρέας, και ειδικά το κόκκινο κρέας, που μπορεί να αποδειχθεί πολύ επιβαρυντικό για την υγεία της καρδιάς σας. Το κόκκινο κρέας ανεβάζει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών.
6. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά
Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα σας, και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.
7. Θα πάρετε βάρος
Αν και η πρωτεΐνη του κρέατος βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας, ειδικά όταν συνδυάζεται με μια καλή προπόνηση, το σώμα σας έχει ένα συγκεκριμένο όριο στην ποσότητα πρωτεΐνης που μπορεί να επεξεργαστεί. Αν καταναλώσετε περισσότερη από όση αντέχει το σώμα σας, αυτή που περισσεύει θα την αποθηκεύσει σαν λίπος και έτσι θα πάρετε μερικά παραπανίσια κιλά.
8. Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου. Ειδικά η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, κάνει πιο ευάλωτο τον οργανισμό σας στον ορθοκολικό και τον καρκίνο του στομάχου.
9. Θα συμβάλετε στην κλιματική αλλαγή
Αν, για κάποιο λόγο δεν ανησυχείτε για την δική σας υγεία, υπάρχει και ένας παραπάνω λόγος για να σας παρακινήσει να μειώσετε το πολύ κρέας: το περιβάλλον. Αν μειώσετε το κρέας και το αντικαταστήσετε με φρούτα και λαχανικά, θα βοηθήσετε στη μείωση των ρύπων που εκλύονται από την εκτροφή ζώων.