Η γριπώδης εγκεφαλίτιδα δεν είναι πολύ συνηθισμένη. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νευρολογική επιπλοκή, ενώ εμφανίζεται λόγω μόλυνσης από τον ιό της γρίπης.
Η εγκεφαλίτιδα λόγω γρίπης εμφανίζεται συνήθως ως επιπλοκή μιας σοβαρής λοίμωξης από ορισμένα στελέχη του ιού της γρίπης, ιδιαίτερα από τους ιούς της γρίπης Α και Β και συνήθως επηρεάζει παιδιά και νεαρούς ενήλικες.
Οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους ο ιός πυροδοτεί την εγκεφαλίτιδα δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση και τη φλεγμονή.
Συμπτώματα
Με την ευρεία έννοια, τα κλινικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό συμπτωμάτων γρίπης και δεικτών δυσλειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Τα συμβατικά συμπτώματα γρίπης είναι:
- πυρετός
- βήχας
- ρινικό έκκριμα
- πονόλαιμος και
- πονοκέφαλος
Επιπλέον, υπάρχουν νευρολογικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με το ΚΝΣ, όπως:
- επιληπτικές κρίσεις
- μεταβολές στη συνείδηση
- μειωμένη γνωστική επεξεργασία που περιλαμβάνει την ομιλία, κινητική παράλυση ή αισθητηριακή απώλεια
- ασυνήθιστη ή παραληρηματική συμπεριφορά και
- αλλαγές στην ψυχική κατάσταση
Η εμφάνιση νευρολογικών επιπλοκών μπορεί να συμβεί μέσα σε διάστημα αρκετών ημερών μετά την αρχική εμφάνιση των τυπικών συμπτωμάτων της γρίπης.
Διάγνωση
Η διάγνωση βασίζεται συνήθως σε κλινικά συμπτώματα, ιστορικό πρόσφατης λοίμωξης από γρίπη και νευρολογική εξέταση. Η απεικόνιση του εγκεφάλου, όπως με μαγνητική ή αξονική τομογραφία, μπορεί να δείξει σημάδια φλεγμονής στον εγκέφαλο.
Θεραπεία
Η θεραπεία γενικά περιλαμβάνει νοσηλεία και υποστηρικτική φροντίδα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη διασφάλιση της σταθερότητας του ασθενούς. Αντιικά φάρμακα όπως η οσελταμιβίρη μπορεί να συνταγογραφηθούν για να στοχεύσουν τον καθαυτό ιό της γρίπης και όχι την εγκεφαλίτιδα. Γι’ αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και άλλες θεραπείες για τη διαχείριση της φλεγμονής του εγκεφάλου.
Πρόγνωση
Η πρόγνωση για άτομα με εγκεφαλίτιδα λόγω γρίπης ποικίλλει ευρέως από άτομο σε άτομο. Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ήπιες και να υποχωρήσουν με την κατάλληλη θεραπεία, ενώ άλλες μπορεί να είναι σοβαρές και να οδηγήσουν σε μακροχρόνια νευρολογικά ελλείμματα ή ακόμα και θάνατο! Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για καλύτερα αποτελέσματα.
Πρόληψη
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εγκεφαλίτιδας λόγω γρίπης είναι να εμβολιαστείτε κατά της γρίπης.
Από εκεί και πέρα η εξάσκηση καλής προσωπικής υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή στενής επαφής με άρρωστα άτομα, συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
Η εγκεφαλίτιδα λόγω γρίπης είναι σχετικά σπάνια. Οι περισσότερες περιπτώσεις γρίπης έχουν ως αποτέλεσμα ηπιότερα αναπνευστικά συμπτώματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτήν την πιθανή επιπλοκή, ειδικά σε άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.