Ο Δρ Michael Greger, ειδικός στη διατροφή, μίλησε στο Business Insider και ανέφερε ότι παίρνει ένα συνδυασμό συμπληρωμάτων που περιλαμβάνει βιταμίνη D, βιταμίνη B12 και άλλα θρεπτικά συστατικά, παράλληλα με τη χορτοφαγική διατροφή του.
Όπως εξηγεί, λαμβάνει καθημερινά ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D, το οποίο βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, ουσίες ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και των δοντιών. Επιπλέον, μια μελέτη έχει δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αν και ο ήλιος ενισχύει τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης και διάφορες τροφές την παρέχουν, τα στοιχεία υποδεικνύουν πως πολλοί δεν λαμβάνουν την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα των 600 Διεθνών Μονάδων (IU).
Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε πόση βιταμίνη D χρειάζονται πραγματικά οι ενήλικες. Οι συγγραφείς της συμπέραναν ότι θα μπορούσε η ποσότητα να είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα σύσταση. Η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα, ωστόσο, είναι 4.000 IU.
Ο Greger λέει ότι λαμβάνει 2.000 IU βιταμίνης D3, αφού δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη μόνο μέσω της διατροφής και του ήλιου. Η βιταμίνη Β12, η οποία βοηθά στη λειτουργία των νεύρων, το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και την παραγωγή DNA, είναι επίσης ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό στη διατροφή μας, αλλά όπως και η βιταμίνη D, βρίσκεται κυρίως σε ζωικά υποπροϊόντα γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανεπάρκειας ειδικά στους χορτοφάγους.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2,4 mcg, αλλά σύμφωνα με το Healthline, το σώμα απορροφά ένα μικρό ποσοστό της βιταμίνης Β12 από ένα συμπλήρωμα.
«Οι άνθρωποι που ακολουθούν φυτική διατροφή πρέπει να εξασφαλίζουν τακτικά την πρόσληψη βιταμίνης Β12 καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», συμβουλεύει ο Greger, ο οποίος λαμβάνει 2.000 μικρογραμμάρια κάθε εβδομάδα.
Ο Γκρέγκερ λαμβάνει, επίσης, DHA με βάση τα φύκια, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Εάν έχετε έλλειψη σε DHA, μπορεί να αναπτύξετε ερεθισμό του δέρματος και των ματιών, αλλαγές στα μαλλιά, δυσκαμψία των αρθρώσεων και αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.
Τέλος, ο Greger εξήγησε ότι τυλίγει αλεσμένο κουρκουμά, μαύρο κύμινο, αλεσμένο τζίντζερ και σκόνη φραγκοστάφυλου σε μια κάποια βρώσιμη μεμβράνη φτιάχνοντας έτσι ένα αυτοσχέδιο συμπλήρωμα, το οποίο επειδή συνδυάζει όλα αυτά μαζί, αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού.
«Αυτά είναι ολόκληρα τρόφιμα. Δεν είναι πραγματικά συμπληρώματα», είπε στο Insider. «Βάζεις τις σκόνες που έχουν άσχημη γεύση και τις τυλίγεις σαν γουόντον, το βυθίζεις σε νερό και μετά καταπίνεις αυτό το μικρό συμπλήρωμα».