Μέχρι πολύ πρόσφατα πιστεύαμε πως η γήρανση ξεκινούσε από τα 65 έτη. Ωστόσο, μια νέα έρευνα καταδεικνύει πως οι άνθρωποι σήμερα φαίνεται να αμφισβητούν τα παραδοσιακά ηλικιακά όρια που ορίζουν το γήρας, αφού αυτά φαίνεται πλέον να έχουν μετατοπιστεί πιο κοντά στα 75 έτη.
Η μελέτη αυτή, που διεξήχθη από ερευνητές από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ συμπεριέλαβε περισσότερα από 14.000 άτομα, που γεννήθηκαν μεταξύ 1911 και 1974 και συμμετείχαν στην τρέχουσα γερμανική έρευνα γήρανσης.
Στους συμμετέχοντες τέθηκε μια απλή ερώτηση: «Σε ποια ηλικία θα χαρακτηρίζατε κάποιον ηλικιωμένο;».
«Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή της αντίληψης σχετικά με το τι συνιστά γήρας. Επίσης, ορισμένες πτυχές υγείας έχουν βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα άνθρωποι μιας συγκεκριμένης ηλικίας, που θεωρούνταν μεγάλοι στο παρελθόν, να μην θεωρούνται πλέον», αναφέρει ο συντάκτης της μελέτης, δρ. Markus Wettstein από το Πανεπιστήμιο Humboldt της Γερμανίας.
Γιατί, όμως, έχει σημασία πώς αντιλαμβανόμαστε το γήρας;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντίληψή μας μπορεί να έχει αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα γηρατειά αρχίζουν αργότερα τείνουν να έχουν καλύτερη αυτοαξιολόγηση της υγείας τους και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών. Αντίθετα, το να αντιλαμβάνονται την έναρξη της τρίτης ηλικίας νωρίτερα συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία.
Από την άλλη, όμως, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αν μετατοπίσουμε την αντίληψη του γήρατος για μια πολύ μεγάλη ηλικία, αυτό ενέχει και κινδύνους: Οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να εφησυχάζουν αναφορικά με την προετοιμασία για τις προκλήσεις υγείας που έρχονται με τη γήρανση και να αμελούν τα απαραίτητα βήματα φροντίδας της υγείας τους.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν, επίσης, πως οι αντιλήψεις μας για τη γήρανση διαμορφώνονται όχι μόνο από τα ατομικά χαρακτηριστικά, αλλά και από το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε. Καθώς το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και η υγεία στην τρίτη ηλικία έχει γενικά βελτιωθεί, οι ξεπερασμένες αντιλήψεις για το τι σημαίνει να είσαι «ηλικιωμένος» αναθεωρούνται. «Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η τάση για αναβολή του γήρατος αντικατοπτρίζει μια τάση προς πιο θετικές απόψεις για τους ηλικιωμένους και τη γήρανση ή το αντίθετο – ίσως η έναρξη του γήρατος αναβάλλεται επειδή οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται ως μια ανεπιθύμητη κατάσταση», εξηγεί ο δρ. Wettstein.
Οι ερευνητές επισημαίνουν, τελικά, ότι καθώς οι αντιλήψεις μας εξελίσσονται, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η προσέγγισή μας για τη γήρανση, εστιάζοντας λιγότερο στον ορισμό του «γήρατος» και περισσότερο στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής σε κάθε ηλικία.