Ο Τζον Σνόου ήταν Άγγλος γιατρός και επιστήμονας του 19ου αιώνα και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης επιδημιολογίας. Γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου το 1813 στο Λονδίνο, σπούδασε ιατρική και αποφοίτησε το 1836 από την ιατρική σχολή που είχε ιδρύσει ο Τζον Χάντερ. Αρχικά εργάστηκε ως χειρουργός στο νοσοκομείο του Γουέστμινστερ, αλλά σύντομα άρχισε να ενδιαφέρεται περισσότερο για την πρόληψη των ασθενειών.
Το 1854, μια επιδημία χολέρας ξέσπασε στη συνοικία του Σόχο του Λονδίνου. Η χολέρα είναι μια ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια που μολύνουν το νερό και τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν διάρροια, εμετό και αφυδάτωση. Eίναι πολύ μεταδοτική και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να καταλήξει και στον θάνατο.
Ο Σνόου καταπιάστηκε με την επιδημία του Σόχο και κατάλαβε γρήγορα ότι η χολέρα μεταδιδόταν μέσω του μολυσμένου νερού και όχι μέσω του αέρα όπως πίστευαν τότε. Ανακάλυψε ότι η πηγή της μόλυνσης στην περιοχή ήταν μια αντλία νερού στον Πύργο του Χόλαμ.
Η έρευνα του Σνόου ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της. Χρησιμοποίησε τη στατιστική ανάλυση και τη γεωγραφία για να εντοπίσει την πηγή της μόλυνσης και να προωθήσει μέτρα πρόληψης. Ο Σνόου ξεκίνησε την έρευνά του με τη δημιουργία ενός χάρτη της περιοχής που είχε πληγεί από την επιδημία και πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι κατέγραφε εκεί τα κρούσματα χολέρας.
Το αποτέλεσμα της έρευνας του έδειχνε ότι οι περισσότεροι ασθενείς ζούσαν κοντά στο αντλιοστάσιο νερού στον Πύργο του Χόλαμ. Η συγκεκριμένη αντλία αντλούσε νερό από τον Τάμεση, ο οποίος ήταν μολυσμένος με τα περιττώματα των ανθρώπων που έπασχαν από χολέρα.
Ο Σνόου στη συνέχεια συνάντησε τους ασθενείς, τους ρώτησε για τις συνήθειες τους και έμαθε έτσι ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς έπιναν νερό από αυτό το αντλιοστάσιο. Παρατήρησε επίσης ότι το μόνο κτίριο που δεν είχε καθόλου κρούσματα ήταν το ζυθοποιείο της περιοχής στο οποίο οι εργάτες έπιναν κυρίως μπύρα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν αργότερα ότι το συγκεκριμένο πηγάδι είχε σκαφτεί μόλις 1 μέτρο μακριά από έναν παλιό βόθρο, ο οποίος είχε αρχίσει να διαρρέει ανακατεύοντας τα περιεχόμενά του με το πόσιμο νερό του πηγαδιού. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τα ευρήματα του Σνόου ήταν αρκετά για να αποφασίσουν οι αρχές να κλείσουν το αντλιοστάσιο. Η επιδημία της χολέρας υποχώρησε λίγο καιρό μετά το κλείσιμο της αντλίας.
Η έρευνα του Σνόου ήταν μια σημαντική πρόοδος στην επιστήμη της ιατρικής. Βοήθησε να κατανοηθεί καλύτερα η χολέρα και να προληφθούν μελλοντικές επιδημίες και απέδειξε ότι η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που έπρεπε να λύσουν οι πόλεις εκείνης της εποχής. Ο Σνόου συνέχισε να εργάζεται για την πρόληψη ασθενειών και έκανε πολλές άλλες σημαντικές συνεισφορές στην επιστήμη της ιατρικής.
Η δουλειά του Σνόου είναι σημαντική ακόμα και σήμερα. Η κατανόηση του τρόπου μετάδοσης των ασθενειών και η πρόληψη τους είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Η μέθοδος του Σνόου με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων χρησιμοποιήθηκε από τον Βρετανό γιατρό Ρίτσαρντ Ντολ την δεκαετία του 1950 για αποδείξει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι συνδεδεμένος με το κάπνισμα και όχι με τα καυσαέρια όπως αρχικά πίστευαν οι γιατροί.
Ο Σνόου έπαθε έμφραγμα στις 10 Ιουνίου του 1858 και πέθανε το στις 16 Ιουνίου 1858, σε ηλικία 45 ετών.
πηγή: Πρώτο Θέμα