Η προστασία της ακοής σας μπορεί να μην φαίνεται τόσο προφανής ή διαισθητική, όσο η χρήση κράνους στη μηχανή ή ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι εξίσου σημαντική.
Η διατήρηση της ακοής σας είναι πιο σημαντική απ’ ό,τι φαντάζεστε, καθώς μπορεί επίσης να συμβάλει στην προστασία της εγκεφαλικής υγείας, όπως τονίζει η Rebecca Lewis, ακουολόγος και Διευθύντρια Ακουολογίας του Προγράμματος Κοχλιακών Εμφυτευμάτων Ενηλίκων & Παιδιών στο Pacific Neuroscience Institute.
Το τι δεν πρέπει να κάνετε όμως είναι εξίσου σημαντικό με αυτά που πρέπει να κάνετε για την προστασία της ακοής σας με την πάροδο του χρόνου.
Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για την ακοή του;
Οι ακουολόγοι συμφωνούν ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε δυνατό θόρυβο χωρίς προστασία ακοής είναι το νούμερο 1 πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε, εάν θέλετε να προστατεύσετε την λειτουργία των αυτιών σας καθώς μεγαλώνετε. Τι σημαίνει όμως δυνατός θόρυβος; Αποδεικνύεται ότι ο δυνατός θόρυβος αποτελείται από περισσότερα από όσα νομίζετε.
Σύμφωνα με τον ακουολόγο Joey Remnyi, δυνατός θόρυβος είναι οποιοδήποτε περιβάλλον στο οποίο πρέπει να φωνάξεις για να σε ακούσουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μόνο οι συνήθεις ύποπτοι όπως συναυλίες, πυροτεχνήματα, μηχανήματα ή πεδία βολής -ακόμα και τα δυνατά πάρτι μπορούν να επηρεάσουν τα αυτιά σας.
«Είναι ένα σωρευτικό φαινόμενο», εξηγεί ο Remenyi. Έτσι, όσο πιο δυνατός είναι ο θόρυβος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανή βλάβη στα τριχωτά κύτταρα του εσωτερικού αυτιού και όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος έκθεσης, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος μόνιμης απώλειας ακοής.
Το δεύτερο χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε; Οι μπατονέτες στα αυτιά. Στην πραγματικότητα, ο καθαρισμός» των αυτιών με μπατονέτες από βαμβάκι απλώς σπρώχνει την κυψελίδα (κερί αυτιού) πιο βαθιά στον ακουστικό πόρο, λέει η Δρ. Lewis.
«Αυτό μπορεί να κάνει το κερί να κολλήσει και να είναι επώδυνο να αφαιρεθεί. Επίσης διατρέχετε τον κίνδυνο να τρυπήσετε το τύμπανο του αυτιού σας όταν τοποθετείτε μπατονέτες βαθιά στο κανάλι, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα», εξηγεί η ειδικός.
Μπορεί να αποκατασταθεί η βλάβη της ακοής;
«Μερικές φορές η απώλεια ακοής είναι προσωρινή και θα επανέλθει φυσικά μέσα σε 48 ώρες», εξηγεί ο Remenyi. Σκεφτείτε πώς μερικές φορές εξακολουθείτε να φωνάζετε όταν επιστρέφετε στο σπίτι από μια συναυλία, αλλά στη συνέχεια επιστρέφετε στο φυσιολογικό το επόμενο πρωί.
Ωστόσο, σημειώνει, η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής δεν μπορεί να αντιστραφεί. Μόλις γίνει η βλάβη στο εσωτερικό αυτί, είναι γενικά μόνιμη. Πάντως, μπορεί να υπάρχουν ιατρικές παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν, σημειώνει η Δρ. Lewis.
«Η ιατρική αντιμετώπιση μπορεί να είναι με τη μορφή αφαίρεσης του κεριού ή χειρουργικών επεμβάσεων. Ανάλογα με τη φύση και τον βαθμό της απώλειας ακοής, τα ακουστικά βαρηκοΐας και τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι πολύ αποτελεσματικά», τονίζει η ειδικός, αλλά διευκρινίζει:
«Ενώ τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν διορθώνουν την ακοή όπως τα γυαλιά για προβλήματα όρασης, όταν προγραμματίζονται για συγκεκριμένους στόχους, μπορούν να βελτιώσουν δραματικά τις επικοινωνιακές ικανότητες και την πρόσβαση στην ακοή».
Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εξεταστούν τα κοχλιακά εμφυτεύματα. «Τα κοχλιακά εμφυτεύματα ουσιαστικά αντικαθιστούν το κατεστραμμένο ακουστικό σύστημα με μια σειρά ηλεκτροδίων για ασθενείς που δεν επωφελούνται από τα ακουστικά βαρηκοΐας», λέει ακόμη η Δρ. Lewis και καταλήγει:
«Η τεχνολογία κοχλιακών εμφυτευμάτων μπορεί να προσφέρει πλήρη πρόσβαση στην ομιλία, τη γλώσσα και την επικοινωνία. Χρειάζεται αποκατάσταση για να βελτιωθεί η ακοή με ένα κοχλιακό εμφύτευμα, ωστόσο, οι περισσότεροι ενήλικες βλέπουν μια δραματική βελτίωση σε τρεις έως έξι μήνες».
Ένα άλλο εργαλείο μπορεί να είναι τα απομακρυσμένα μικρόφωνα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με ακουστικά βαρηκοΐας ή κοχλιακά εμφυτεύματα και μπορούν να σας βοηθήσουν να ακούτε τους συντρόφους σας απευθείας σε θορυβώδη περιβάλλοντα (όπως εστιατόρια ή πάρτι) ή σε απόσταση.