Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Φαίνεται πως η ενασχόληση με τα social media και οι ώρες που αφιερώνουμε σ’ αυτά μπορεί να έχουν περισσότερες επιπτώσεις στην υγεία μας από όσες φανταζόμασταν.

Μάλιστα έχουν “εφευρεθεί” νέες παθήσεις που σχετίζονται μ’ αυτό, όπως για παράδειγμα ο “τεχνολογικός λαιμός” που συνοδεύεται με πόνο στον αυχένα και ίσως και σε άλλα σημεία του σώματος.

«Είναι σαν να έχεις στο κεφάλι σου μια μπάλα μπόουλινγκ 4 κιλών. Μετά έχεις 32 κιλά στον αγκώνα σου και 43 κιλά στον ώμο σου», λέει ο Brian Langenhorst, ειδικός βιομηχανικής και εργονομίας στο Mayo Clinic Health System. «Βλέπω τεχνολογικό λαιμό σε εβδομαδιαία βάση σε επιχειρήσεις, σχολεία και βιομηχανία».

Το σύμπτωμα αυτό είναι οποιαδήποτε μορφή χρόνιου πόνου στον αυχένα ή στους ώμους και επίσης μπορεί να είναι δυσκαμψία που προκαλείται από κακή στάση του σώματος κατά τη χρήση της τεχνολογίας όπως τηλέφωνα ή υπολογιστές. Το να κοιτάτε προς τα κάτω σε ηλεκτρονικές συσκευές προκαλεί τέντωμα των μυών του λαιμού και πτώση των ώμων προς τα εμπρός.

«Οι άνθρωποι θα παρατηρήσουν κάποια μυοσκελετική κόπωση», εξηγεί ο Langenhorst. «Μπορεί να παρατηρήσουν πίεση στην παροχή νεύρων, η οποία στη συνέχεια μπορεί να έχει κάποιο αναφερόμενο πόνο, και πίεση στην παροχή νεύρων μέσα στον λαιμό που μπορεί να προκαλέσει πόνο στα μπράτσα και τα χέρια».

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η θέση μπορεί να παραμορφώσει τους μύες του ώμου, του στήθους και του λαιμού σας και να ασκήσει πίεση στη σπονδυλική σας στήλη.

«Τα κινητά τηλέφωνα, πρέπει να τα φέρουμε πιο κοντά για να διατηρήσουμε την οπτική άνεση», προσθέτει ο Langenhorst. «Αυτό που βρίσκω πολύ συχνά είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν κινούνται αρκετά. Μένουν σε μια στατική θέση για εξαιρετικά μεγάλες χρονικές περιόδους».

«Η στατική τοποθέτηση είναι στην πραγματικότητα περισσότερη δουλειά και περισσότερη προσπάθεια παρά δυναμική κίνηση», λέει ο Langenhorst.

Ο τεχνολογικός λαιμός μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα πέρα από το λαιμό και τους ώμους σας. Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη (π.χ. γλίστρημα δίσκων).

«Σκεφτείτε μόνο τα παιδιά και πότε είναι σπίτι. Έχουν το tablet, τον επιτραπέζιο υπολογιστή ή το τηλέφωνό τους στο σπίτι. Απλώς κοιτάξτε τη στάση τους και δείτε πώς είναι η στάση τους. Είναι σε πολύ καλή θέση; Αν όχι, είναι πιθανώς σε κάθε είδους ανόητες στάσεις», λέει ο Langenhorst. «Μπορούν πιθανώς να ξεφύγουν από αυτό ενώ είναι λίγο νεότεροι. Αλλά σύντομα, ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας των 20, η μυϊκή κόπωση θα ξεκινήσει και θα παρατηρήσουμε περισσότερη πίεση και διάστρεμμα».

Μια συμβουλή του Langenhorst είναι να τοποθετείτε μαξιλάρια στην αγκαλιά σας επιτρέποντας στους πήχεις σας να στηρίζονται σε αυτά τα μαξιλάρια. Προτείνει επίσης να προσπαθήσετε να κρατήσετε το τηλέφωνο σε πιο όρθια θέση. «Καθώς μεγαλώνουμε, οι δίσκοι της σπονδυλικής μας στήλης στενεύουν, αρχίζουμε να χάνουμε λίγο από το μαξιλάρι που υπάρχει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει λίγη περισσότερη πίεση στις νευρικές ρίζες που βγαίνουν από το επίπεδο του λαιμού. Καθώς μεγαλώνετε, δηλαδή 45 ετών και άνω, αυτοί οι χώροι του δίσκου γίνονται πιο στενοί, κάτι που μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα σας μέσα στο λαιμό σας, και στη συνέχεια ο πόνος να οδηγήσει σε αναπηρία.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::