Αν και έχουμε συνδέσει τα γκρίζα μαλλιά με το γήρας, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που “γκριζάρουν” τα μαλλιά και μάλιστα σε πολύ μικρές ηλικίες. Γιατί γίνεται όμως αυτή η διαδικασία; Όλα ξεκινούν από τα μελανοκύτταρα που έχουμε στη ρίζα της τρίχας.
Όσο η τρίχα αναπτύσσεται τα μελανοκύτταρα παράγουν χρωστικές ουσίες, οι οποίες αργότερα μεταφέρονται στην βάση της τρίχας, στα λεγόμενα προγονικά κύτταρα. Αυτά διοχετεύουν με τη σειρά τους όλα τα συστατικά για την ανάπτυξή των μαλλιών μας.
Όσο διαρκεί η ανάπτυξη της τρίχας, όλο και περισσότερες χρωστικές ουσίες ενσωματώνονται, έτσι ώστε η τρίχα να πάρει το φυσικό της χρώμα.
Τα μελανοκύτταρα, όπως και όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας, φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Όταν από έναν θύλακα χαθούν όλα τα μελανοκύτταρα, τότε η τρίχα που θα βγει θα είναι γκρίζα ή λευκή.
Οι χρωστικές ουσίες που δίνουν χρώμα στα μαλλιά είναι δυο. Η ευμελανίνη, που είναι υπεύθυνη για το μαύρο και καστανό χρώμα και η φαιομελανίνη, που είναι υπεύθυνη για το ξανθό και το πορτοκαλί χρώμα.
Σίγουρα υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών. Πάμε όμως να ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στο θέμα του χρώματος των μαλλιών και πιθανών καταστάσεων υγείας που σχετίζονται με το πρόωρο γκριζάρισμα.
Καπνίζετε ή καπνίσατε στο παρελθόν πολλά τσιγάρα ή είσαστε παθητικός καπνιστής
Σύμφωνα με μια μελέτη στη Ιορδανία υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ του γκριζαρίσματος των μαλλιών πριν τα 30 και το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό. (1)
Η μελέτη επισημάνει την επίδραση που έχει η οξείδωση και τις βλάβες που επιφέρει στα μελανοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης, η χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στα μαλλιά μας.
Το γκριζάρισμα των τριχών έχει συχνά σχέση με τα γονίδιά μας
Το 2016 ερευνητές στο University College London προσδιόρισαν το γονίδιο που ευθύνεται για τα γκρίζα μαλλιά. (2) Η έρευνά τους βρήκε πως το γονίδιο IRF4 είναι υπεύθυνο για το ανοιχτό χρώμα σε όσους έχουν Ευρωπαϊκή ρίζα.
Μελετήθηκε DNA 6,000 ανθρώπων από τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Χιλή, το Μεξικό, και Περού.
Αλλάζουν οι ορμόνες σας, αλλάζει και το χρώμα των μαλλιών σας
Η υφή, η πυκνότητα και το χρώμα των μαλλιών μας εξαρτώνται και από τις ορμόνες μας.
Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism παρουσίασε στοιχεία όπου οι αλλαγές στις ορμόνες επηρέασαν το χρώμα των μαλλιών. (3)
Οι συγκεκριμένες ορμόνες είναι υπεύθυνες και για την ενεργοποίηση της σύνθεσης της μελανίνης μέσα στα τριχοθυλάκια.
Γκρίζα μαλλιά; Μπορεί να έχετε ανεπάρκεια βιταμινών
Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι μια άλλη περίπτωση που ενδέχεται να ευθύνεται για τις γκρίζες τρίχες στα μαλλιά σας.
Το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών σχετίζεται με την βιταμίνη Β12 ενδεχομένως λόγω κακοήθους αναιμία που οδηγεί σε μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, όταν τα έντερα δεν μπορούν να απορροφήσουν αρκετή ποσότητα Β12. (4)
Τα μαλλιά σας ταλαιπωρούνται και παθαίνουν ζημιά από οξειδωτικό στρες
Το οξειδωτικό στρες είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες στη διαδικασία της γήρανσης. Υπάρχουν πολλές μελέτες και έρευνες που αποδεικνύουν πως το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στο γκριζάρισμα αλλά και στην απώλεια των μαλλιών.
Στις μέρες μας οι επιστήμονες επικεντρώνονται σε μεθόδους και στρατηγικές που ανακόπτουν τη διαδιακασίας γκριζαρίσματος των μαλλιών (5).
Τις βλαβερές συνέπειες και βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικού στρες αποτρέπουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες και συστατικά.
Πρόωρο γκριζάρισμα μαλλιών; Ενδέχεται να έχετε αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακής βλάβης
Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο European Society of Cardiology προειδοποιεί για τη σχέση των γκρίζων τριχών στο κεφάλι με το αυξημένο ρίσκο σε άντρες για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ανεξάρτητα από την ηλικία. (6)
Η μελέτη εστίασε στο γκριζάρισμα των μαλλιών ως ενδεχόμενη ένδειξη στεφανιαίας νόσου σε εξέλιξη.
Πολλές γκρίζες τρίχες από νεαρή ηλικία; Ίσως να έχετε οστεοπενία
Σύμφωνα με μια μελέτη του 1994 που πρωτοδημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του πρόωρου γκριζαρίσματος των μαλλιών και χαμηλής οστικής πυκνότητας. (7)
Η μελέτη επισήμανε πως όσοι είχαν οστεοπενία και άρχισαν να γκριζάρουν μετά την εφηβεία και στα 20 τους είχαν μεγαλύτερο οικογενειακό ιστορικό με οστεοπόρωση σε σχέση με αυτούς που είχαν οστεοπενία στα 30 τους.
Πρόωρο γκριζάρισμα μαλλιών και παχυσαρκία
Μια μελέτη εξέτασε την παχυσαρκία ως παράγοντα αυξημένων πιθανοτήτων για γκριζάρισμα των μαλλιών σε νέους άντρες.
Η μελέτη εξέτασε 6390 ηλικίας κάτω των 30 με βάση διάφορα κλινικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, ένα εκ των οποίων και το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. (8)
Τα τριχοθυλάκιά σας παράγουν περισσότερο υπεροξείδιο του υδρογόνου
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου γνωστό και ως οξυζενέ είναι ένα ιδιαίτερα γνωστό ξεβαφτικό νυχιών. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πως παράγεται φυσικά στη ρίζα των μαλλιών σε μικροποσότητες.
Όσο μεγαλώνουμε τα τριχοθυλάκια παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου πράγμα που σιγά σιγά οδηγεί στο γκριζάρισμα του χρώματος όπου στο τέλος γίνεται εντελώς λευκό. (9)
Έχετε λεύκη
Η λεύκη είναι μια πάθηση που επηρεάζει τα μαλλιά, τη στοματική κοιλότητα και τα μάτια. (10)
Άτομα που έχουν λεύκη συχνά βλέπουν τα μαλλιά τους από γκρίζα να γίνονται λευκά. Η λεύκη έχει ομοιότητες με την έλλειψη βιταμίνης Β12 και οδηγεί σε μη ικανότητα παραγωγής μελανίνης.