Μια πρακτική που χρονολογείται 2.000 χρόνια, την οποία ακολουθούσαν οι Κινέζοι βοτανολόγοι για την αναγνώριση ασθενειών μέσω της εξέτασης της ανθρώπινης γλώσσας, αρχίζει τώρα να υιοθετείται από επιστήμονες που χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη.
Τα συστήματα διάγνωσης βασισμένα στη γλώσσα κερδίζουν γρήγορα δημοτικότητα, κυρίως λόγω της αυξανόμενης χρήσης της απομακρυσμένης παρακολούθησης της υγείας παγκοσμίως. Μελέτες από ερευνητές του Ιράκ και της Αυστραλίας παρέχουν επιπλέον στοιχεία για την αυξανόμενη ακρίβεια αυτής της τεχνολογίας στην ανίχνευση ασθενειών.
Μηχανικοί από το Middle Technical University (MTU) στη Βαγδάτη και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) χρησιμοποίησαν μια web κάμερα και υπολογιστή USB για να απαθανατίσουν εικόνες γλώσσας από 50 ασθενείς με διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια και αναιμία, συγκρίνοντας χρώματα με βάση δεδομένων 9.000 γλωσσών.
Χρησιμοποιώντας τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, διέγνωσαν σωστά τις ασθένειες στο 94% των περιπτώσεων, σε σύγκριση με τα εργαστηριακά αποτελέσματα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής MTU και UniSA Ali Al-Naji και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τις παγκόσμιες προόδους στη διάγνωση ασθενειών με τη βοήθεια υπολογιστή, με βάση το χρώμα της γλώσσας, σε μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε ως μέρος του Τέταρτου Επιστημονικού Συνεδρίου για την Έρευνα Τεχνικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (EETR2022 ).
«Πριν από χιλιάδες χρόνια, η κινεζική ιατρική πρωτοστάτησε στην πρακτική της εξέτασης της γλώσσας για την ανίχνευση ασθένειας», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Al-Naji «Η συμβατική ιατρική έχει από καιρό υποστηρίξει αυτή τη μέθοδο, αποδεικνύοντας ότι το χρώμα, το σχήμα και το πάχος της γλώσσας μπορεί να αποκαλύψει σημάδια διαβήτη, ηπατικά προβλήματα, κυκλοφορικά και πεπτικά προβλήματα, καθώς και αιματολογικές και καρδιακές παθήσεις.
«Η υπολογιστική ανάλυση της γλώσσας είναι πολύ ακριβής και θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξ αποστάσεως διάγνωση ασθενειών με ασφαλή, αποτελεσματικό, εύκολο, ανώδυνο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον απόηχο μιας παγκόσμιας πανδημίας όπως ο COVID, όπου η πρόσβαση στα κέντρα υγείας δεν είναι εφικτή».
Τι δείχνει το χρώμα της γλώσσας σας για την υγεία σας
- Κίτρινη γλώσσα: Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν κίτρινη γλώσσα.
- Μοβ γλώσσα με παχιά λιπαρή επικάλυψη: οι ασθενείς με καρκίνο έχουν αυτήν την εικόνα στη γλώσσα τους.
- Κόκκινη, στραβή γλώσσα: Την έχουν όσοι υπέστησαν οξύ εγκεφαλικό.
- Ανοιχτό ροζ χρώμα: Μελέτη του 2022 στην Ουκρανία που ανέλυσε εικόνες γλώσσας 135 ασθενών με COVID μέσω smartphone έδειξε ότι το 64% των ασθενών με ήπια λοίμωξη είχαν ανοιχτό ροζ χρώμα στη γλώσσα.
- Κόκκινη γλώσσα: Στην ίδια μελέτη το 62% των ασθενών με μέτρια λοίμωξη είχε κόκκινη γλώσσα
- Σκούρα κόκκινη γλώσσα: Το 99% των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη COVID είχε σκούρα κόκκινη γλώσσα.
“Είναι δυνατό να διαγνωστούν με ακρίβεια 80% περισσότερες από 10 ασθένειες που προκαλούν ορατή αλλαγή στο χρώμα της γλώσσας. Στη μελέτη μας επιτύχαμε ακρίβεια 94% με τρεις ασθένειες, επομένως υπάρχει η δυνατότητα να βελτιστοποιήσουμε αυτήν την έρευνα ακόμη περισσότερο.” λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Al-Naji.