Έχουμε αρκετές φορές μιλήσει για την κομπούχα και τα ροφήματα που μπορούμε να φτιάξουμε από αυτήν για διάφορα θέματα. Τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει πως το ρόφημα κομπούχα μπορεί να ενισχύσει και τον μεταβολισμό του λίπους χάρη στα προβιοτικά που περιέχει.
Ροφήματα και τρόφιμα από τις κουλτούρες της Ανατολής γίνονται σιγά σιγά γνωστά και στη Δύση, όχι μόνο για την ιδιαίτερη γεύση τους, αλλά και λόγω των πλεονεκτημάτων τους. Ένα από αυτά, το τσάι kombucha (κομπούχα), έχει γίνει γνωστό για τις ιδιότητές του στη ρύθμιση του σακχάρου ή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, τα οφέλη δε σταματούν εκεί.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill διαπίστωσαν, μετά από πειράματα στο εργαστήριο στο σκουλήκι C. elegans, ότι οι μικροοργανισμοί του τσαγιού kombucha επιφέρουν αλλαγές στο μεταβολισμό του λίπους στο έντερο, ανάλογες με τις επιδράσεις της νηστείας.
Το τσάι kombucha είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση με βακτήρια και ζυμομύκητες που αναπτύσσονται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης. Στα φερόμενα πλεονεκτήματά του από την κατανάλωση συμπεριλαμβάνονται επίσης η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η πρόληψη του καρκίνου και η προστασία από μεταβολικές ασθένειες και ηπατικές τοξίνες. Οι ιδιότητες αυτές εκτιμάται ότι προέρχονται από τα προβιοτικά και τις επιδράσεις του στο μεταβολισμό, αλλά οι σχετικοί ισχυρισμοί για την υγεία δεν έχουν μελετηθεί αρκετά σε ανθρώπους.