Το σπανάκι ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το παντζάρι, το σέσκουλο και την κινόα. Έχει ένα παρόμοιο γευστικό προφίλ με αυτά τα λαχανικά είναι πιο πικρό σε σχέση με τα παντζάρια και έχει ελαφρώς αλμυρή γεύση σε σχέση από τα υπόλοιπα.
Τα σημαντικότερα οφέλη του
- Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής όρασης
- Ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας
- Ενισχύει τα οστά
- Βοηθάει στη διαχείριση βάρους
- Μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
1. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής όρασης
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυτικές χρωστικές, χλωροφύλλη και καροτενοειδή. Εκτός από αντιφλεγμονώδεις, αυτές οι φυτικές ενώσεις είναι σημαντικές για την καλή όραση, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.
Αυτό το λαχανικό προσφέρει ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την όραση. Μάθετε ποιο είναι και πώς μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας. Διατίθεται σε φρέσκια, κονσερβοποιημένη ή κατεψυγμένη μορφή και καταναλώνεται μαγειρεμένο, σε πίτες ή ακόμη και ωμό σε σαλάτες. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε θρεπτικούς χυμούς, ωστόσο, όταν μαγειρεύεται, χάνει μέρος της βιταμίνης C που περιέχει.
2. Ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας
Το σπανάκι θεωρείται ότι μπορεί να αποκαταστήσει την ενέργεια, να αυξήσει τη ζωτικότητα και να βελτιώσει την ποιότητα του αίματος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, όπως η περιεκτικότητά του σε σίδηρο. Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, βοηθώντας στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα, υποστηρίζοντας την παραγωγή ενέργειας και τη σύνθεση DNA.
Το σπανάκι περιέχει, ωστόσο, υψηλά επίπεδα μιας ένωσης που ονομάζεται οξαλικό οξύ, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου μας. Το ελαφρύ μαγείρεμα ή το ζεμάτισμα των φύλλων μπορεί να ελαχιστοποιήσει αυτές τις επιπτώσεις.
3. Ενισχύει τα οστά
Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, καθώς και πηγή μαγνησίου, ασβεστίου και φωσφόρου που είναι θρεπτικά συστατικά φιλικά προς τα οστά.
4. Βοηθάει στη διαχείριση βάρους
Τα φυτοχημικά και οι δραστικές φυτικές ενώσεις στο σπανάκι μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό της πρόσληψης τροφής προκαλώντας την απελευθέρωση ορμονών κορεσμού.
5. Μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη σπανακιού μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε ο,τι αφορά στη χοληστερόλη που συσσωρεύεται στο ήπαρ.