Το μηλόξυδο βοηθά στη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος

Κάνει τις σαλάτες μας νοστιμότερες, ωστόσο είναι και ένας αναπάντεχος σύμμαχός μας στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health και στην οποία οι ερευνητές κατέληξαν ότι η ημερήσια κατανάλωση μιας κουταλιάς μηλόξυδου μαζί με νερό, επέφερε ευεργετικά αποτελέσματα στο βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την περίμετρο της μέσης.

Πώς έγινε η μελέτη

Στην έρευνα συμμετείχαν 120 έφηβοι και νεαροί ενήλικες (ηλικίας 12 έως 25 ετών) από τον Λίβανο που ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

Χωρισμένοι σε δυο ομάδες, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 3 φορές την ημέρα, είτε μηλόξυδο (5, 10 ή 15 χιλιοστόλιτρα) είτε γαλακτικό οξύ – και τα δύο αναμεμειγμένα σε 1 φλιτζάνι νερό – για διάστημα 12 εβδομάδων.

Το διάλυμα δίνονταν νωρίς το πρωί, σε άδειο στομάχι ενώ οι συμμετέχοντες κρατούσαν παράλληλα αναλυτικό ημερολόγιο της καθημερινής τους διατροφής αλλά και της σωματικής τους δραστηριότητας.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή καθώς μεγάλες δόσεις μηλόξυδου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα όπως η διγοξίνη, η ινσουλίνη, τα φάρμακα για τον διαβήτη και τα διουρητικά.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Μετά από 12 εβδομάδες, τα άτομα που έπιναν καθημερινά μηλόξυδο, είχαν κατά μέσο όρο μειώσει το σωματικό τους βάρος κατά 15 κιλά.

Η περίμετρος της μέσης και το σωματικό λίπος είχαν επίσης μειωθεί ενώ η συγκεκριμένη ομάδα είδε βελτίωση και στις τιμές της γλυκόζης αίματος, των τριγλυκεριδίων και της ολικής χοληστερόλης τους.

Οι ερευνητές προς επιβεβαίωση της συμβολής του μυλόξυδου σε αυτές τις αλλαγές, σημειώνουν ότι τα μέλη και των δυο ομάδων, είχαν ανάλογες διατροφικές συνήθειες και παρόμοια σωματική δραστηριότητα.

Το μυστικό κρύβεται στην χημική σύσταση

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης ταιριάζουν με παλαιότερες έρευνες, οι οποίες είχαν επίσης εντοπίσει παρόμοια οφέλη από την κατανάλωση 15 ή 30 χιλιοστόλιτρων μηλόξυδου την ημέρα.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, η ευεργετική αυτή δράση του μυλόξυδου ίσως οφείλεται στην χημική του σύσταση, αφού οι μεμονωμένες ενώσεις του μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και να επιβραδύνουν την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL), συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της καρδιακής υγείας.

Η κατανάλωση μηλόξυδου πριν από τα γεύματα θα μπορούσε επίσης να μειώσει την όρεξη αυξάνοντας παράλληλα την αίσθηση του κορεσμού, λένε οι συγγραφείς της έρευνας.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το νόστιμο μηλόξυδο μπορεί να δράσει συνεπικουρικά μιας ισορροπημένης και προσεκτικής διατροφής, χωρίς να αποτελεί μεμονωμένα ένα «μαγικό ραβδί» για απώλεια βάρους, θυμίζουν οι ειδικοί.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::