Μια νέα έρευνα έδειξε πως ο τρόπος που φυλάσσουμε συγκεκριμένα λαχανικά μπορεί να ευθύνεται για τροφικές δηλητηριάσεις. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αναδεικνύει σημαντικά tips για τη φύλαξη πράσινων φυλλωδών λαχανικών, ώστε η κατανάλωσή τους να συνοδεύεται μόνο από πολύτιμα οφέλη για τον οργανισμό και όχι από κινδύνους για τροφιμογενή λοίμωξη. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα επιμόλυνε με E. coli πέντε είδη λαχανικών (πράσινο μαρούλι, μαρούλι ρομάνα, σπανάκι, σέσκουλα, λαχανίδα) και παρατήρησε τη συμπεριφορά του βακτηρίου κατά τη φύλαξη στους 4°C, 20°C και 37°C.
Το επικίνδυνο μαρούλι
«Παρατηρούμε επεισόδια μεγάλης διασποράς στο μαρούλι, αλλά όχι τόσο συχνά στις λαχανίδες και σε άλλα σταυρανθή» ανέφερε η η κύρια συγγραφέας, Mengyi Dong, νυν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ασφάλειας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Duke και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Ουρμπάνα-Σαμπέιν κατά την εκπόνηση της έρευνας. Το γεγονός αυτό, εξήγησε, αποτέλεσε αφορμή για τη διεξαγωγή της έρευνας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ευπάθεια των λαχανικών στο βακτήριο επηρεάζεται από τις ιδιότητες της επιφάνειες των φύλλων, όπως η τραχύτητα και η φυσική κηρώδης επίστρωση. Στη λαχανίδα και το σέσκουλο, όπως διαπιστώθηκε, το E. coli αναπτύσσεται πιο αργά σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά μπορεί να επιβιώσει περισσότερο υπό συνθήκες ψύξης.
Λαχανικά με αντιμικροβιακή δράση
Το παραπάνω όμως δεν ίσχυε για όλα τα λαχανικά. Ο χυμός από το σπανάκι, τη λαχανίδα και τα σέσκουλα εμφάνισε αντιμικροβιακές ιδιότητες που έδρασαν προστατευτικά έναντι του E. coli. Απομονώνοντας χυμό από λαχανίδα και σέσκουλα και εφαρμόζοντάς τον σε φύλλα μαρουλιού, διαπίστωσαν μπορεί να αξιοποιηθεί ως αντιμικροβιακός παράγοντας.
Αρκεί το πλύσιμο;
Σε αντίθεση με τη λαχανίδα και τα σέσκουλα που μαγειρεύονται πριν από την κατανάλωση, και έτσι το E. coli εξουδετερώνεται ή αδρανοποιείται, το μαρούλι τρώγεται ωμό. Το καλό πλύσιμο μπορεί να εξασφαλίσει μερική μόνο προστασία, ανέφερε η Dong.
Είναι σημαντικό να αποθηκεύεται στο ψυγείο και να δίδεται προσοχή για ανακλήσεις τροφίμων από τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως ο ΕΦΕΤ στη χώρα μας, τόνισαν οι ερευνητές. Άλλωστε, σχολίασαν, «δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τους παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα. Τα λαχανικά καλλιεργούνται στο χώμα, όχι σε αποστειρωμένο περιβάλλον, και θα έρθουν σε επαφή με βακτήρια».