Η προσθήκη αλατιού στα γεύματα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Οι γιατροί εδώ και χρόνια προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα και εγκεφαλικό. Ωστόσο, η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane στις ΗΠΑ είναι η πρώτη που συνδέει την υπερβολική πρόσληψη αλατιού με τον διαβήτη τύπου 2.
Οι ειδικοί ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 400.000 Βρετανούς που ρωτήθηκαν σχετικά με την πρόσληψη αλατιού και τη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα γεύματα την ώρα του φαγητού.
Σε μια περίοδο παρακολούθησης περίπου 12 ετών, πάνω από 13.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ ή χρησιμοποιούσαν σπάνια αλάτι, όσοι πρόσθεταν αλάτι σε κάθε γεύμα είχαν 39% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση.
Όσοι πρόσθεταν αλάτι στο φαγητό «μερικές φορές» ή «συνήθως», είχαν 13% και 20% μεγαλύτερο κίνδυνο, αντίστοιχα.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ευρήματα της μελέτης, όπως την ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
Διευκρινίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση της σχέσης του αλατιού και του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη.
Ο καθηγητής Qi πιστεύει ότι η προσθήκη αλατιού στα φαγητά μπορεί να οδηγεί στην κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, βασικό παράγοντα διαβήτη τύπου 2.
«Όπως δείξαμε στη μελέτη, ο υψηλότερος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 οφειλόταν εν μέρει στο αυξημένο σωματικό λίπος που σχετίζεται με την προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη αλατιού σχετίζεται με μη φυσιολογική αρτηριακή πίεση και φλεγμονή, που μπορούν επίσης να συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας), οι ενήλικες δεν πρέπει να τρώνε πάνω από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού.
Περίπου το 90% των περιπτώσεων διαβήτη είναι διαβήτης τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με την παχυσαρκία και συνήθως διαγιγνώσκεται στη μέση ηλικία, σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 1, ο οποίος εμφανίζεται σε παιδική ή εφηβική ηλικία και έχει αυτοάνοση αιτιολογία.