Φούσκωμα, πρήξιμο, κατακράτηση, αέρια. Πώς αντιμετωπίζονται φυσικά;

Περισσότεροι από το 20% των Ευρωπαίων αντιμετωπίζουν καθημερινά φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά.Η επίπεδη κοιλιά διαρκώς και επ’ αόριστο είναι κάτι το οποίο δεν θεωρείται και πολύ “νορμάλ” υποστηρίζουν οι ειδικοί. Τί ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Μάθετε όλα όσα χρειάζεστε παρακάτω.

Μετά από φαΐ και το ποτό ότι καταναλώσαμε πιάνει χώρο μέσα στο στομάχι και τα έντερά μας. Δηλαδή, ο όγκος τους και μόνο διαστέλλει τα εσωτερικά τοιχώματα και αποτυπώνετε στη μεζούρα ως επιπλέον πόντοι στην περιφέρεια.

Η φουσκωμένη κοιλιά μετά το φαγητό δεν υποδηλώνει ότι κάτι πήγε στραβά με αυτό που φάγατε. Πέραν τούτου όμως υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που δημιουργούν ένα εξτρά πρήξιμο και κατακράτηση σε σχέση με άλλες.

Η λίστα με τα χειρότερα φαγητά που ευθύνονται για το φούσκωμα, το πρήξιμο την κατακράτηση και τα αέρια και… τα καλύτερα για την αντιμετώπιση ή την αποφυγή αυτών:

Τα χειρότερα: Μπρόκολο & κουνουπίδι

Όλη η οικογένεια των λεγόμενων “σταυρανθών” λαχανικών που περιέχουν ραφινόζη, ένα σάκχαρο που παραμένει άπεπτο μέχρι τα βακτήρια στο έντερό σας να το “ζυμώσουν” και να δημιουργηθούν αέρια, προκαλούν φούσκωμα σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών. Ίσα ίσα.
Το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το κέηλ (kale) περιέχουν αμέτρητα θρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά και ουσίες που είναι άκρως ωφέλιμες για την καλή υγεία του σύγχρονου ανθρώπου. Συστήνουμε ανεπιφύλακτα την κατανάλωση όλων αυτών των λαχανικών αλλά με μέτρο τόσο όσον αφορά τη συχνότητα όσο και την ποσότητα.
Ειδικά για όλους εσάς που έχετε ευαισθησία και γνωρίζετε ότι σας δημιουργούν αέρια φούσκωμα και τυμπανισμό. Ωμά τα σταυρανθή λαχανικά έχουν μεγαλύτερη επίδραση από βρασμένα. Δοκιμάστε πρώτα στον ατμό, όπου διατηρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά και αν δείτε ότι πάρα ταύτα πάλι σας ενοχλούν δοκιμάστε βρασμένα.

Τα χειρότερα: Όσπρια

Μάλλον δεν αποτελεί νέο για εσάς. Οι περισσότεροι γνωρίζετε πως οι φακές, τα φασόλια τα ρεβύθια και ο αρακάς προκαλούν αέρια, ούκ ολίγα.. Περιέχουν συγκεκριμένα είδη σακχάρων και φυτικών ινών που το σώμα μας δε μπορεί να απορροφήσει και να χωνέψει.
Τα όσπρια όταν φτάσουν στο παχύ έντερο τα βακτήρια υπεύθυνα για το μεταβολισμό των τροφών στην προσπάθειά τους να επεξεργαστούν και να χωνέψουν την τροφή δημιουργούν αέρια και πρήξιμο.
Καλό είναι να συνδυάζουμε τα όσπρια με ευκολοχώνευτες τροφές όπως το ρύζι και η κινόα. Το σώμα σας σιγά σιγά θα αρχίσει να συνηθίζει την όλη διαδικασία. Εάν τα τρώτε σε τακτική βάση το σώμα σας θα τα επεξεργάζεται πιο εύκολα.
Μη νομίζεται, το σώμα μας κάνει προσαρμογές και συνηθίζει. Εάν τα τρώτε σποραδικά όσπρια (πχ 1 φορά κάθε 6 μήνες) το πρήξιμο και το φούσκωμα θα είναι εντονότερο.

Τα χειρότερα: Γαλακτοκομικά

Εάν σας έρχονται αέρια μετά την κατανάλωση σκληρών κίτρινων τυριών ή μετά από ένα μπολ δημητριακών πιθανότατα να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Το σώμα σας δε παράγει το ένζυμο λακτάση που είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό της λακτόζης.
Η έλλειψη λακτάσης προκαλεί ανεπιθύμητα αέρια καθώς και πολλές άλλες δυσλειτουργίες στον οργανισμό. Δοκιμάστε προϊόντα χωρίς λακτόζη ή χρησιμοποιήστε ειδικά σκευάσματα όπως το Lactaid όταν θα φάτε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα χειρότερα: Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα, το πρήξιμο όμως όχι! Τουναντίον. Περιέχει πάρα πολλές φυτικές ίνες, φρουκτόζη και σορβιτόλη, σάκχαρα που τα βρίσκουμε σε αρκετά φρούτα που όμως σε πολύ κόσμο προκαλούν φούσκωμα και αέρια.
Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να κόψετε τα φρούτα. Το μήλο είναι ένα εξαιρετικό φρούτο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Η λύση; Με μέτρο! Μην υπερβάλετε. Δεν υπάρχει λόγος να φάτε ένα καλάθι φρούτα μαζί.
Επίσης να τρώτε τα φρούτα σας ξεχωριστά από το κυρίως γεύμα και όχι αμέσως μετά !!! Άλλα φρούτα που έχουν παρόμοια δράση είναι το αχλάδι, το δαμάσκηνο και τα ροδάκινα. Με μέτρο λοιπόν και ποτέ μετά το φαγητό.

Τα χειρότερα: Αλάτι

Όταν τρώτε αλατισμένα φαγητά, καπνιστά και παστά τρόφιμα ανεβαίνουν κατακόρυφα τα επίπεδα νατρίου στο σώμα σας. Αυτό αμέσως οδηγεί σε κατακράτηση υγρών. Το να μη βάζετε αλάτι στο φαγητό σας δεν αρκεί από μόνο του. Η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλά τρόφιμα και φαγητά συσκευασμένα κρύβουν τεράστιες ποσότητες αλατιού μέσα.
Η προτεινόμενη δοσολογία για ένα μέσο ενήλικα είναι 2,300 mg την ημέρα, ενώ για ηλικίες άνω των 50, για διαβητικούς, υπερτασικούς και για όσους έχουν πίεση η συνιστώμενη ημερησία δόση είναι 1,500 mg και κάτω.

Στην Ελλάδα η εκτίμηση είναι ότι κοντά στο 90% του πληθυσμού καταναλώνει περισσότερο αλάτι από όσο πρέπει.Το αλάτι κρύβεται μέσα σε έτοιμα γεύματα που πωλούνται στα super market, έτοιμες σούπες, ψωμιά, ακόμα και σε γλυκά.

Η συμβουλή μας: όταν αγοράζετε συσκευασμένα τρόφιμα πάντοτε να διαβάζετε τις ετικέτες.
Πως φεύγει από το σώμα; Με πολύ πολύ νερό. Σταδιακά το αποβάλουμε από το σώμα με τα ούρα.

Τα καλύτερα: Αγγουράκι

Πολλές γυναίκες το χρησιμοποιούν σε φέτες ως επιθέματα πάνω από τα μάτια για να φύγει το πρήξιμο και οι σακούλες. Όταν το φάμε το ίδιο θα γίνει και με το πρήξιμο στη μεσαία ζώνη, γύρω από την κοιλιά σας.
Το αγγουράκι περιέχει κερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό φλαβονοϊδές που βοηθάει στις κατακρατήσεις. Μελέτες δείχνουν πως αναστέλλει τη δράση συγκεκριμένων ενζύμων που δημιουργούν χρόνια φλεγμονή.
Πρήξιμο λοιπόν και κατακράτηση; Φάτε ένα αγγουράκι και πιείτε μπόλικο νερό.

Τα καλύτερα: Μπανάνα

Φαγητά πλούσια σε κάλιο είναι η μπανάνα, το αβοκάντο, τα ακτινίδια τα πορτοκάλια και τα φιστίκια Αιγίνης έχουν διουρητική δράση και ρυθμίζουν τα επίπεδα νατρίου στο σώμα. Δηλαδή: φάγατε πολλά αλμυρά και έχετε κατακράτηση; Φάτε κάτι από τα παραπάνω.
Το φούσκωμα μπορεί να είναι και αποτέλεσμα παροδικής δυσκοιλιότητας. Η μπανάνα έχει φυτικές ίνες που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Τα καλύτερα: Παπάγια

Η παπαΐνη, ένα ένζυμο που περιέχεται στην παπάγια διασπάει δύσπεπτες και όχι μόνο πρωτεΐνες μέσα στο γαστρεντερικό σύστημα, πράγμα που βοηθάει στη όλη διαδικασία της χώνεψης.
Εκτός αυτού η παπάγια έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς και μια σειρά από φυτικές ίνες που βοηθούν την όλη διαδικασία. Καταναλώστε την ωμή σαν φρούτο, μερικών αφυδατωμένη σαν σνακ ή κάντε την smoothie με γιαούρτι, αριάνι ή κεφίρ.

Τα καλύτερα: Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι μια διουρητική “υπερτροφή”. Το σίγουρο είναι ότι στην τουαλέτα θα ανακαλύψετε μια παράξενη μυρωδιά όταν κατουρήσετε. Θα σας βοηθήσει όμως να αποβάλλετε όλα τα περιττά υγρά και κατακρατήσεις λίγο πριν την περίοδο ή λίγο μετά τις καταχρήσεις που πιθανόν κάνατε.
Περιέχουν πρεβιοτικά που βοηθούν στην καλλιέργεια “καλών” και φιλικών βακτηρίων – προβιοτικών στη χλωρίδα του εντέρου. Ως επακόλουθο συνδράμουν στη μείωση των αερίων και του φουσκώματος.
Τέλος, περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και μη-διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού των τροφών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::