Το φραγκόσυκο είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή που προσφέρει πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, καθώς και ισχυρές φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό το μοναδικό φρούτο συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, προάγει την υγεία της καρδιάς, ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις και μειώνει τη φλεγμονή.
Τι είναι το φραγκόσυκο
Το φραγκόσυκο (Opuntia spp., γνωστό και ως κακτόσυκο, παυλόσυκο ή αραπόσυκο) είναι ένα πολυετές φυτό με καρπούς που αποκτούν κίτρινο ή κοκκινωπό χρώμα όταν ωριμάζουν. Έχουν έντονο άρωμα και γλυκιά γεύση, που συχνά θυμίζει πεπόνι ή μούρο. Η φλούδα και ο πολτός του φραγκόσυκου ποικίλλουν σε χρώμα, ανάλογα με το είδος, και μπορούν να είναι λευκά, κίτρινα, μοβ, κόκκινα, πράσινα ή καφέ.
Φραγκόσυκο: Οφέλη
1. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση
2. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς
3. Παρέχει θρεπτικά συστατικά που δεν καταναλώνουμε συχνά
1. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση
Το φραγκόσυκο περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές χρωστικές ουσίες όπως καροτενοειδή και βεταλαΐνες που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φραγκόσυκου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών.
Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 200 γραμμαρίων πολτού φραγκόσυκου δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη μείωση στους δείκτες φλεγμονής σε σχέση με τις φράουλες και τα μήλα.
Στην ίδια μελέτη, η διατροφή με φραγκόσυκα αύξησε στους συμμετέχοντες την περιεκτικότητα σε καροτενοειδή στο δέρμα τους, η οποία είναι δείκτης της αντιοξειδωτικής κατάστασης του σώματος.
Η αντιφλεγμονώδη δράση του μπορεί να μειώσει τον πόνο που σχετίζεται με τη φλεγμονή.
Άλλη μελέτη έδειξε ότι αυτοί που εμφάνιζαν πόνο στις αρθρώσεις και έπιναν 85 ml χυμό φραγκόσυκου καθημερινά για οκτώ εβδομάδες είχαν καλύτερο εύρος κίνησης, λάμβαναν λιγότερα παυσίπονα και παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα πόνου σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο. Η ομάδα που έπιναν χυμό φραγκόσυκων είχε επίσης μεγαλύτερες μειώσεις στους δείκτες φλεγμονής.
2. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς
Η κατανάλωση φραγκόσυκου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια, στη βελτίωση της ανταπόκρισης της καρδιάς στην άσκηση και στη μείωση του στρες που προκαλεί η εντατική άσκηση στην καρδιά.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση ερευνών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φραγκόσυκου συσχετίστηκε με μειώσεις της LDL χοληστερόληςκαι των επιπέδων ολικής χοληστερόλης.
Άλλη μελέτη, όπου συμμετείχαν αθλητές, βρήκε ότι όσοι κατανάλωναν 100 ml χυμό φραγκόσυκου την ημέρα για δύο εβδομάδες είχαν σημαντικές μειώσεις στη ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, την LDL χοληστερόλη και τον μέγιστο καρδιακό ρυθμό πριν και αμέσως μετά από ένα τεστ φυσικής κατάστασης σε σύγκριση με την ομάδα που δεν κατανάλωνε τον χυμό.
Στην ίδια μελέτη, οι αθλητές παρουσίασαν επίσης σημαντικές μειώσεις στη μηλονοδιαλδεΰδη (MDA), η οποία είναι δείκτης οξειδωτικού στρες που συνήθως αυξάνεται μετά από έντονη άσκηση.
3. Παρέχει θρεπτικά συστατικά που δεν καταναλώνουμε συχνά
Τα φραγκόσυκα είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, κάποιων από αυτών συνήθως υποκαταναλώνονται στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι φραγκόσυκο καλύπτει το 7% των ημερήσιων αναγκών σας σε κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη σύσπαση των μυών και πολλές άλλες κρίσιμες λειτουργίες στο σώμα.
Τα φραγκόσυκα επίσης αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή βιταμίνης C και μαγνησίου, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, του δέρματος, της καρδιάς κ.ά. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά είναι μειωμένα στη διατροφή πολλών ανθρώπων, ειδικά των ηλικιωμένων.
Φραγκόσυκο: Διατροφική αξία
Το φραγκόσυκο παρέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C και μαγνήσιο. Μια μερίδα ενός φλιτζανιού ωμού φραγκόσυκου περιέχει:
- Θερμίδες: 61
- Υδατάνθρακες: 14,3 γρ.
- Φυτικές ίνες: 5,4 γρ
- Πρωτεΐνη: 1,1 γρ
- Λίπος: 0,76 γρ
- Βιταμίνη C: 20,9 mg ή 23% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας (ΣΗΠ)
- Χαλκός: 0,119 mg ή 13% της ΣΗΠ
- Μαγνήσιο: 127 mg ή 30% της ΣΗΠ
- Κάλιο: 328 mg ή 7% της ΣΗΠ
Ο καρπός είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς και μια σειρά προστατευτικών φυτικών ενώσεων, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και βεταλαΐνες. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν στην προστασία από την κυτταρική βλάβη και στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών.
Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση των φραγκόσυκων
Τα φραγκόσυκα είναι ασφαλή για κατανάλωση για τους περισσότερους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να τα ξεφλουδίζετε πριν τα φάτε. Μερικοί καρποί φραγκόσυκου καλύπτονται με αγκάθια, τα οποία δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Πολύ σπάνια, υπήρξαν αναφορές για δυσκοιλιότητα, που προκαλείται από την κατανάλωση πάρα πολλών σπόρων φραγκόσυκου. Αν και αυτός ο πιθανός κίνδυνος είναι σπάνιος, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσετε σοβαρή δυσκοιλιότητα μετά από μεγάλη κατανάλωση σπόρων φραγκόσυκου.
Πώς να το καταναλώσετε
Τα φραγκόσυκα έχουν μοναδική, γλυκιά γεύση και μπορείτε να τα απολαύσετε ωμά και μαγειρεμένα. Όταν τρώτε φρέσκο φραγκόσυκο, μπορείτε είτε να καταπιείτε τους σπόρους ολόκληρους είτε να τους φτύσετε. Επίσης:
- Φτιάξτε μαρμελάδες και χυμούς.
- Χρησιμοποιήστε κατεψυγμένα φραγκόσυκα σε smoothies για μοναδική γεύση και τόνωση της θρεπτικής αξίας
- Τα φραγκόσυκα ωμά είναι ιδανικά για σνακ
- Χρησιμοποιήστε το χυμό φραγκόσυκου σε μαρινάδες και σάλτσες για σαλάτες
- Προσθέστε πουρέ ή χυμό φραγκόσυκου σε μάφιν και κέικ
- Πασπαλίστε ψιλοκομμένο φραγκόσυκο πάνω από σαλάτες για μια φυσικά γλυκιά γεύση
- Προσθέστε φρέσκο φραγκόσυκο ή πουρέ φραγκόσυκου στο γιαούρτι και στο πλιγούρι βρόμης