Το χάπι της άμβλωσης είναι μια μέθοδος διακοπής της εγκυμοσύνης που δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα. Πόσο ασφαλές είναι, όμως; Από το 2020, στις ΗΠΑ, η χρήση φαρμάκων για την αποβολή είναι πιο συχνή από τις χειρουργικές διαδικασίες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher.
Στις ΗΠΑ, το χάπι της άμβλωσης περιλαμβάνει συνήθως τη χρήση δύο φαρμάκων. Το πρώτο είναι η μιφεπριστόνη, που εγκρίθηκε το 2000 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), και αποτρέπει την ανάπτυξη και αναπαραγωγή των κυττάρων της εγκυμοσύνης. Το δεύτερο φάρμακο είναι η μισοπροστόλη, που λαμβάνεται δύο ημέρες αργότερα και προκαλεί έντονες κράμπες για να αποβάλει τον ιστό της μήτρας.
Παρά την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του χαπιού της άμβλωσης, γύρω από αυτό υπάρχουν αρκετοί μύθοι και ανακρίβειες. Στην Ελλάδα, η χρήση του δεν είναι τόσο συνηθισμένη όσο σε άλλες χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη χρήση του μέχρι την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αν και είναι ασφαλές και αποτελεσματικό μέχρι την 14η εβδομάδα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η φαρμακευτική άμβλωση παραμένει ασφαλής και αποτελεσματική έως την 13η με 15η εβδομάδα. Γιατροί και ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σαφές χρονικό όριο για την αποτελεσματικότητα του χαπιού της άμβλωσης, αλλά σε προχωρημένα στάδια της εγκυμοσύνης συνήθως απαιτούνται υψηλότερες δόσεις.
Τονίζεται ότι η σύσταση των 10 εβδομάδων από την FDA δεν είναι υποχρεωτική, οπότε οι γιατροί είναι ελεύθεροι να συνταγογραφήσουν το εν λόγω χάπι και αργότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον ο νόμος δεν τους το απαγορεύει. Πόσες δόσεις χαπιού άμβλωσης χρειάζονται Οι γυναίκες που στρέφονται προς την φαρμακευτική άμβλωση, στις εννέα ή περισσότερες εβδομάδες κύησης, ενδέχεται να χρειαστούν υψηλότερες δόσεις του δευτέρου χαπιού του φαρμακευτικού σχήματος και συγκεκριμένα της μισοπροστόλης, προκειμένου να δουν την εγκυμοσύνη τους να τερματίζεται πλήρως.
Το πρωτόκολλο συνιστά τη λήψη τριών ή τεσσάρων χαπιών μισοπροστόλης, περίπου τρεις ώρες μετά την λήψη της αρχικής δόσης και τη διαδοχική επανάληψη αυτής της διαδικασίας, κάθε τρεις ώρες, μέχρι να συμβεί η αποβολή. Όταν συμβεί η αποβολή, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με ένα από τα ακόλουθα σημάδια, ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης τους: Αιμορραγία Αποβολή σαρκώδους ιστού Αποβολή του ίδιου του εμβρύου Τα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης δεν απαιτούν υψηλότερες δόσεις μιφεπριστόνης, το πρώτο χάπι του φαρμακευτικού σχήματος της άμβλωσης. Συγκεκριμένα, η συνιστώμενη δόση μιφεπριστόνης μειώθηκε από τρία χάπια σε ένα, το 2016, όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επιπλέον χάπια δεν προκαλούσαν διαφορετική απόκριση του οργανισμού. Αν και το χάπι άμβλωσης διατίθεται στην Ελλάδα περίπου 20 χρόνια, δεν ακούμε τόσο συχνά γι’ αυτή την επιλογή. Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, την πιο συχνή παρανόηση: Δεν είναι το ίδιο με το χάπι της επόμενης μέρας. Είναι μία μέθοδος άμβλωσης, που μπορείς να ακολουθήσεις μόνο στην περίπτωση, που θες να τερματίσεις μία επιβεβαιωμένη εγκυμοσύνη. Μάλιστα, είναι αρκετά κρίμα που δεν την γνωρίζουμε, αφού θεωρείται ασφαλής και έχει αρκετά υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Τι είναι το χάπι άμβλωσης
Στην πραγματικότητα, δεν είναι ένα, αλλά δύο χάπια. Ένα μιφεπριστόνης και ένα μισοπροστόλης. Ο λόγος, για να το προτιμήσεις είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να τερματίσεις την εγκυμοσύνη, χωρίς κάποια επέμβαση, που ίσως σε αγχώνει περισσότερο. Επιπλέον, συχνά θεωρείται ένας αρκετά πιο φυσικός τρόπος άμβλωσης, που ομοιάζει με την αποβολή. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού, έχει οριστεί ότι μπορείς να το λάβεις μόνο εντός ενός νοσοκομείου ή μαιευτηρίου, ώστε να παρακολουθούνται πιθανές παρενέργειες. Επιπλέον, αν και η δράση του μπορεί να έχει αποτέλεσμα μέχρι τις έντεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, αποτελεί επιλογή μόνο μέχρι την ένατη εβδομάδα.
Όσο για τις πιθανότητες επιτυχίας; Σύμφωνα με στοιχεία του Planned Parenthood, αν το πάρεις μέχρι τις οχτώ εβδομάδες, έχεις 98% πιθανότητες επιτυχίας, ενώ στις οκτώ με εννιά οι πιθανότητες είναι 96%. Πώς επιδρά Αν αποφασίσεις να κάνεις φαρμακευτική άμβλωση, πρώτα λαμβάνεις τη μιφεπριστόνη και περιμένεις περίπου 36 ώρες (μπορεί ο γιατρός να κρίνει ότι χρειάζεται λιγότερος ή περισσότερος χρόνος), για να πάρεις τη μισοπροστόλη. Όταν λάβεις τη μιφεπριστόνη, αυτή μπλοκάρει την παραγωγή προγεστερόνης, μίας απαραίτητης για τη συνέχιση της εγκυμοσύνης ορμόνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έμβρυο να αποκολληθεί από το τείχος της μήτρας. Αργότερα, η μισοπροστόλη θα προξενήσει σπασμούς, οι οποίοι οδηγούν στο άδειασμα της μήτρας.
Στην πρώτη φάση, της μιφεπριστόνης, η πλειοψηφία δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο να προκαλέσει ναυτίες ή ήπια αιμορραγία. Η μισοπροστόλη, όπως είπαμε, αδειάζει τη μήτρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί για μία με τέσσερις ώρες κράμπες και αιμορραγία ίδιου μεγέθους με αυτό της περιόδου. Σε λιγότερες περιπτώσεις, έχουν καταγράφει συμπτώματα, που θυμίζουν μία πιο βαριά περίοδο, όπως μεγαλύτεροι πόνοι, περισσότερη αιμορραγία (όση έχεις όταν χρειάζεσαι μεγάλη σερβιέτα) και ναυτία. Σε αυτή τη φάση, είναι φυσικό να δεις και ιστούς ή σβόλους αίματος. Συνήθως η αιμορραγία αρχίζει να υποχωρεί σε τέσσερις με πέντε ώρες, αλλά ίσως πάρει και λίγο περισσότερο. Είναι πιθανό, μάλιστα, να βλέπεις λίγο αίμα και μέχρι τρεις εβδομάδες μετά την άμβλωση.
Οι κράμπες θα κρατήσουν μία με δύο μέρες, αλλά σταδιακά θα είναι λιγότερο έντονες. Σε περίπτωση που θες κάτι να μειώσει τον πόνο ή τη ναυτία, ζήτησε την γνώμη του γιατρού σου. Ωστόσο, απέφυγε σίγουρα την ασπιρίνη, γιατί θα προκαλέσει μεγαλύτερη αιμορραγία. Λογικά, ο γιατρός θα σου πει να τον επισκεφτείς σε μερικές εβδομάδες, ώστε να κάνεις εξετάσεις αίματος και υπέρηχο. Τόσο για να βεβαιωθείς ότι πράγματι τερματίστηκε η εγκυμοσύνη, όσο και για να ελέγξει τη γενικότερη υγεία σου. Σε περίπτωση, που η άμβλωση δεν πέτυχε, μπορείς να δοκιμάσεις ξανά με τον ίδιο τρόπο ή να συζητήσετε κάποια επεμβατική μέθοδο.
Τι παρενέργειες μπορεί να έχει
Όπως είπαμε, οι περισσότεροι εμφανίζουν μόνο τα φυσιολογικά επακόλουθα, αιμορραγία και κράμπες. Ωστόσο, στις παρενέργειες μπορεί να είναι η ναυτία, οι εμετοί, η διάρροια, η ζαλάδα, η κόπωση και τα δέκατα. Δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείς αν είναι σε ελαφριά μορφή. Διαφορετικά θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, για την πιθανότητα να σου χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό. Οι πιθανότητες, βέβαια, να πάθεις μόλυνση είναι υπερβολικά μικρές. Συγκεκριμένα, οι μολύνσεις και οι αιμορραγίες, που οδηγούν σε νοσοκομείο, συναντώνται σε ποσοστό λιγότερο του 0,4% μετά το χάπι της άμβλωσης. Ποιες επιλογές άμβλωσης υπάρχουν Η κατανόηση των επιλογών άμβλωσης που υπάρχουν, θα σας βοηθήσει να κάνετε την πιο σωστή επιλογή για τον εαυτό σας, σε περίπτωση που θέλετε να διακόψετε την εγκυμοσύνη σας.