Οι ερευνητές εξέτασαν τόσο παραδοσιακά όσο και «πράσινα» προϊόντα καθαρισμού και ανακάλυψαν συνολικά 530 μοναδικές VOC στα προϊόντα αυτά, εκ των οποίων οι 193 ήταν επικίνδυνες. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα «πράσινα» προϊόντα απελευθερώνουν περίπου το μισό ποσοστό πτητικών οργανικών ενώσεων σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα. Τα «πράσινα» προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως «χωρίς άρωμα» είχαν σχεδόν οκτώ φορές λιγότερες VOC από τα συμβατικά προϊόντα και τέσσερις φορές λιγότερες από τα «πράσινα» προϊόντα που περιείχαν άρωμα.
Το μοτίβο αυτό ίσχυε και για τον αριθμό των επικίνδυνων VOC. Τα πράσινα προϊόντα εκλύουν κατά μέσο όρο τέσσερις χημικές ουσίες που ταξινομούνται ως επικίνδυνες, σε σύγκριση με περίπου 15 στα πράσινα προϊόντα με άρωμα και 22 στα συμβατικά προϊόντα.
«Αυτή η μελέτη είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τους καταναλωτές, τους ερευνητές και τις ρυθμιστικές αρχές, ώστε να γνωρίζουν καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τις πολυάριθμες χημικές ουσίες που εισέρχονται στον αέρα εσωτερικών χώρων», δηλώνει η Αλέξις Τέμκιν, ανώτερη τοξικολόγος στο «Environmental Working Group».
Όπως προσθέτει η ίδια, «τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν έναν τρόπο για να μειωθεί η έκθεση σε επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις, επιλέγοντας προϊόντα που είναι “πράσινα”, ειδικά εκείνα που είναι “πράσινα” και “χωρίς άρωμα”».