Χυμοί: μην τους πιείτε, μαγειρέψτε τους!

Αν αγαπάτε τους χυμούς, δεν χρειάζεται να περιορίζεστε στο να τους πίνετε μόνο. Μπορείτε να τους ενσωματώσετε στις συνταγές σας και να επωφεληθείτε πλήρως από τα θρεπτικά τους συστατικά!

Ψάχνετε έναν τρόπο να μειώσετε θερμίδες και λίπος στο φαγητό σας, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζετε τη γεύση και προσθέτετε αντιοξειδωτικά; Η χρήση χυμών στη μαγειρική μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα!

Συνήθως, όταν φτιάχνετε έναν φρέσκο χυμό, θέλετε να τον καταναλώσετε άμεσα για να απολαύσετε τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά του. Και πράγματι, τις περισσότερες φορές, ετοιμάζουμε χυμούς για μια υγιεινή δόση θρεπτικών συστατικών, ένα τονωτικό και θεραπευτικό ρόφημα.

Χυμός πορτοκαλιού

Αποφύγετε τις λιπαρές συνθέσεις και μαρινάρετε το κοτόπουλο ή το ψάρι σας με χυμό πορτοκαλιού, ο οποίος εμπλουτίζει τη φυσική γεύση των πουλερικών και του ψαριού και τα διατηρεί ζουμερά.

Χυμός λεμονιού

Όπως και το πορτοκάλι, έτσι και το λεμόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και διάφορες φυτοχημικές ενώσεις. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, τον έλεγχο του βάρους και την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Οι πατάτες, οι αγκινάρες και τα κουνουπίδια μαυρίζουν κατά το βρασμό. Σιγουρευτείτε ότι θα παραμείνουν κάτασπρα ρίχνοντας χυμό λεμονιού στο βραστό νερό. Μην πετάξετε το ζαρωμένο μαρούλι σας στον κάδο. Με λίγο λεμόνι μπορείτε να φτιάξετε μια νόστιμη σαλάτα. Στύψτε μισό λεμόνι σε μια γαβάθα με κρύο νερό. Βάλτε μέσα το μαρούλι σας και αφήστε το στην ψύξη για μία ώρα. Στεγνώστε τα φύλλα του μαρουλιού και βάλτε τα στη σαλάτα ή στο σάντουιτς. Θα είναι τραγανά!

Χυμός ροδιού

Περιέχει πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά τα οποία αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι στις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, ενώ συνδυάζεται απόλυτα με το χοιρινό, το κοτόπουλο και το μοσχάρι. Λόγω του ότι έχει δυνατό άρωμα, στην περίπτωση του ψαριού καλύπτει τη γεύση του. Μπορείτε να τον προσθέσετε στα πράσινα λαχανικά και στη σαλάτα σας.

Χυμός καρότου

Πλούσιος σε βήτα καροτίνη (συστατικό που κάνει καλό στην όραση και προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις), μπορεί να ταιριάξει ιδανικά σε ασιατικά πιάτα με νούντλς. Τα μπαχαρικά όπως η πιπερόριζα, το σκόρδο, η κανέλα και το κύμινο προωθούν ακόμα περισσότερο τη γεύση του καρότου.

Χυμός μήλου

Αντικαταστήστε το λάδι και το βούτυρο που χρησιμοποιείτε στο ψήσιμο του χοιρινού, της γαλοπούλας και του κοτόπουλου με χυμό μήλου. Αυτό που θα πετύχετε είναι είναι μια πιο γλυκιά γεύση, ζουμερό κρέας και καμία προσθήκη λίπους και θερμίδων – απεναντίας θα γλιτώσετε και αυτές του βουτύρου. Συν του ότι ο χυμός αυτός ανεβάζει την καλή χοληστερόλη.

Χυμός παντζαριού

Το παντζάρι, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, καλίου, σιδήρου και βιταμίνης C. Παράλληλα έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, καθώς ένα φλιτζάνι βρασμένα παντζάρια αποδίδει λιγότερα από 60 kcal. Είναι πλούσιο σε φυτοχημικά συστατικά, όπως η βεταΐνη (χρωστική υπεύθυνη για το χρώμα του), σε νιτρικά άλατα και πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη και η κερκετίνη. Μπορείτε να το ρίξετε σε σούπα ή σε ριζότο.

Χυμός λαχανικών

Αποτελούν την καλύτερη πηγή πρόληψης ενζύμων, μεταλλικών αλάτων, χλωροφύλλης, βιταμινών και αμινοξέων. Ιδανικός για να το προσθέσετε σε πολλές συνταγές.

Χυμός ακαζού

Παράγεται από συγκεκριμένο μέρος του ομώνυμου δέντρου, προσθέτει γεύση καρυδιού στα πιάτα με μοσχάρι και μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε σος. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C που περιέχει βελτιώνουν τη δυνατότητα απορρόφησης του σιδήρου που περιέχει το κρέας από τον οργανισμό σας.

Χυμοί: Πώς να τους προσθέσετε στη διατροφή σας

Οι χυμοί είναι μαγικό συστατικό για τα γλυκά, είτε πρόκειται για να ενυδατώσετε τα αποξηραμένα φρούτα είτε ως υγρό σε αρτοσκευάσματα. Απλώς θυμηθείτε ότι ο χυμός θα είναι πιο όξινος από το νερό ή το γάλα, οπότε ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη συνταγή. Αυτό το επίπεδο οξέος μπορεί να αποθαρρύνει τη μαγιά να φουσκώσει, αλλά ο χυμός μήλου ή άλλος χυμός φρούτου μπορεί να του δώσει μια ωραία φρουτώδη γεύση.

Τα ντρέσινγκ για κάθε είδους σαλάτες ανεβάζουν τη γεύση.  Το καρότο, το μήλο και άλλοι γλυκοί χυμοί μπορούν να εξισορροπήσουν το ξινό λεμόνι ή το ξύδι. Οι χυμοί εσπεριδοειδών ή οι πικάντικοι χυμοί λαχανικών μπορούν να μπουν σε ξύδι και όταν ενωθούν με λάδι και βότανα, θα αποκτήσουν μια νέα διάσταση.

Ψάχνετε για μια νέα σάλτσα; Οι δημιουργικές σάλτσες μπορούν να φτιαχτούν με έναν χυμό. Η  σάλτσα σουσαμιού γίνεται πιο ενδιαφέρουσα με ένα μείγμα από χυμό λαχανικών και φρούτων. Αν πρόκειτο να προσθέσετε κρασί, γιατί όχι και χυμό;

Εξασκηθείτε με έναν αποχυμωτή και χρησιμοποιήστε τον!

Μοιραστείτε την ανάρτηση::