Η ντομάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα λαχανικά παγκοσμίως, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, συχνά αναρωτιόμαστε αν είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τις ντομάτες ωμές ή μαγειρεμένες. Ας δούμε τις διαφορές τους σε θερμίδες, θρεπτικά στοιχεία και οφέλη.
Θερμίδες
Οι ντομάτες, είτε ωμές είτε μαγειρεμένες, έχουν πολύ χαμηλές θερμίδες. Μία μέτρια ντομάτα περιέχει περίπου 20-30 θερμίδες. Το μαγείρεμα δεν αυξάνει σημαντικά τις θερμίδες, εκτός αν προστεθούν λάδια ή άλλα υλικά. Συνεπώς, από πλευράς θερμίδων, και οι δύο μορφές είναι ελαφριές και κατάλληλες για διατροφή.
Θρεπτικά στοιχεία
-
Βιταμίνη C: Οι ωμές ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και μειώνεται κατά το μαγείρεμα. Επομένως, για να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερη βιταμίνη C, προτιμήστε τις ωμές.
-
Λυκοπένιο: Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στην ντομάτα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της. Με το μαγείρεμα αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου, δηλαδή ο οργανισμός απορροφά περισσότερο από αυτό. Άρα, μαγειρεμένες ντομάτες παρέχουν περισσότερα οφέλη όσον αφορά το λυκοπένιο.
-
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο: Παραμένουν σχεδόν σταθερές και στις δύο μορφές.
Οφέλη
Οι ωμές ντομάτες προσφέρουν φρεσκάδα, περισσότερη βιταμίνη C και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη και την ενυδάτωση. Από την άλλη, οι μαγειρεμένες ντομάτες υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στο αυξημένο λυκοπένιο.
Συμπέρασμα
Και οι δύο μορφές ντομάτας είναι εξαιρετικές και ωφέλιμες για τον οργανισμό. Για βέλτιστα αποτελέσματα, καλό είναι να τις εναλλάσσετε στη διατροφή σας, συνδυάζοντας την ευκολία και φρεσκάδα των ωμών με τα πλεονεκτήματα των μαγειρεμένων.