Όποιος κόβει το τσιγάρο πριν τα 35, είναι σαν να μην κάπνισε ποτέ

Οι άνθρωποι που διακόπτουν το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους καπνιστές. Σύμφωνα με μια μεγάλη αμερικανο-βρετανική επιστημονική μελέτη, κάποιος που σταματά να καπνίζει πριν από την ηλικία των 35 ετών έχει θνησιμότητα παρόμοια με εκείνη ενός ατόμου που δεν έχει καπνίσει ποτέ. Αυτή είναι η τρίτη έρευνα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ηλικία των 35 είναι η ιδανική στιγμή για να κόψει κανείς το κάπνισμα.

Ωστόσο, ακόμη και εκείνοι που σταματούν το κάπνισμα σε μεγαλύτερη ηλικία, εξακολουθούν να αποκομίζουν σημαντικά οφέλη, αν και έχουν μεγαλύτερη πρόωρη θνησιμότητα σε σύγκριση με όσους το έκοψαν νωρίς. Όσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει από τη στιγμή που κάποιος σταμάτησε να καπνίζει, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, πλησιάζοντας τα ποσοστά ενός ατόμου που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Έτσι, κάποιος που κόβει το τσιγάρο σε ηλικία 35 έως 44 ετών, έχει κατά μέσο όρο 21% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ, ενώ όποιος το κόβει στα 45 έως 54 του, έχει 47% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου και του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Οpen”, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 551.000 άτομα 25 έως 84 ετών (καπνιστές, πρώην καπνιστές και μηδέποτε καπνιστές), εκ των οποίων σχεδόν 75.000 είχαν πεθάνει.

Σε σχέση τους μηδέποτε καπνιστές, οι νυν καπνιστές βρέθηκαν να έχουν σημαντικά αυξημένη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και από συγκεκριμένες αιτίες (καρκίνο, καρδιοπάθεια και πνευμονοπάθεια), κάτι που ισχύει τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::