Έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου να μην κάνουν οι γονείς μόνοι τους το τεστ για τον στρεπτόκοκκο

Έκκληση προς τους γονείς να μην κάνουν μόνοι τους το τεστ για τον στρεπτόκοκκο στα παιδιά τους κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Έντεκα παιδιά έχουν καταλήξει σε διάστημα ενός χρόνου στη χώρα μας, λόγω στρεπτόκοκκου. Μετά τα δύο πιο πρόσφατα περιστατικά, η ανησυχία των γονιών έχει αυξηθεί. Συνέπεια είναι να πυκνώνει το φαινόμενο, πολλοί γονείς να αγοράζουν και να κάνουν μόνοι τους ή στο φαρμακείο, το γρήγορο τεστ για τον στρεπτόκοκκο (Strep-Test) στο παιδί τους που παρουσιάζει πυρετό και πονόλαιμο.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η λήψη υλικού για τη διενέργεια του Strep-Test απαιτεί εμπειρία που ο γονιός δεν μπορεί να έχει. Στα γρήγορα τεστ υπάρχει πιθανότητα λανθασμένου αποτελέσματος. Μπορεί να βγει αρνητικό αλλά το παιδί να πάσχει από στρεπτοκοκκική νόσο. Επιπρόσθετα στο γενικό πληθυσμό υπάρχει ένα ποσοστό υγιών φορέων του στρεπτόκοκκου. Αν στα παιδιά αυτά γίνει Strep-Test το πιθανότερο είναι να βγει θετικό.

Οι ΙΣΑ τονίζει ότι μόνο ο ιατρός είναι εκπαιδευμένος μετά την κλινική εξέταση να χορηγήσει αγωγή ή να διενεργήσει οποιαδήποτε ιατρική πράξη. Οι γονείς πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο όταν το παιδί τους παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετό, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, εμετούς, διάρροιες, βήχα, εξάνθημα κλπ.

Για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικού για την στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, εφαρμόζεται σχετικό πρωτόκολλο από την επιτροπή λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας, το οποίο περιγράφει σαφώς πότε πρέπει να γίνεται το Strep-Test μετά από κλινική εξέταση. Κάθε άλλη τακτική μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών, καταλήγει ο ΙΣΑ.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::