Ένας στους δέκα νέους νοιώθει μοναξιά – Ανησυχητικά τα στοιχεία

Ένας στους δέκα νέους νοιώθει μόνος, ότι δεν ανήκει σε κάποια ομάδα, ότι δεν έχει διαπροσωπικές σχέσεις ή κάποια σχέση ουσίας. Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα νέας έρευνας της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, που διεξήχθη σε 2.200 ενήλικες εθελοντές. Όπως έδειξε η μελέτη, το 30% των συμμετεχόντων ηλικίας 18-34 ετών είπαν ότι νιώθουν μόνοι καθημερινά ή αρκετές φορές την εβδομάδα.

Οι άγαμοι συμμετέχοντες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους έγγαμους να αναφέρουν πως μαστίζονται συστηματικά από μοναξιά. Τα ποσοστά μεταξύ τους ήταν:

  • 39% στους ανύπαντρους
  • 22% στους παντρεμένους

Επιπλέον, ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες (25%) δήλωσαν πως νιώθουν πιο μόνοι απ’ ό,τι πριν ξεσπάσει η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Αντίστοιχα, το 43% δεν είδαν κάποια διαφορά, ενώ το 23% είπαν ότι νιώθουν λιγότερη μοναξιά.

Τα ευρήματα αυτά «επιβεβαιώνουν ότι η μοναξιά έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ιδίως μεταξύ των νέων», δήλωσε ο Έλληνας πρόεδρος της APA Dr. Πέτρος Λεβούνης, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Νιου Τζέρσι. «Οι γιατροί και άλλοι ειδικοί μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στην ευεξία και την σωματική υγεία των ασθενών τους, εάν τους ρωτούν για τη μοναξιά που νιώθουν και τους συμβουλεύουν για το πώς μπορούν να αμβλύνουν τις επιδράσεις της».

Πώς την καταπολεμούν

Η νέα έρευνα έδειξε επίσης τι κάνουν οι πάσχοντες για να μειώσουν τη μοναξιά που νιώθουν:

  • Σχεδόν το 50% είπαν ότι βλέπουν τηλεόραση, podcast ή μπαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν νιώθουν μόνοι
  • Το 41% είπαν ότι πηγαίνουν μια βόλτα για να νιώσουν καλύτερα
  • Το 38% είπαν ότι στρέφονται στην οικογένειά τους
  • Το 13% είπαν ότι προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη μοναξιά με ουσίες ή αλκοόλ. Το ποσοστό αυτό ήταν αυξημένο στους νέους 18-34 ετών. Έφτανε στο 21%, έναντι μόλις 8% στις ηλικίες 45-64 ετών

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είπαν ότι βασίζονται πολύ στην τεχνολογία για να διώξουν την μοναξιά από τη ζωή τους. Το 66% των συμμετεχόντων είπαν ότι η τεχνολογία τους βοηθεί να δημιουργήσουν νέες σχέσεις. Το 75% είπαν ότι τους βοηθεί να συνδέονται πιο συχνά με άλλα άτομα. Και το 69% δήλωσαν ότι είναι χρήσιμη για τη δημιουργία και τη διατήρηση νέων σχέσεων.

Ωστόσο οι συμμετέχοντες ήταν μοιρασμένοι για το νόημα των σχέσεων αυτών. Το 46% είπαν ότι οι σχέσεις της τεχνολογίας είναι επιφανειακές και οι υπόλοιποι ότι είναι  ουσιαστικές.

Πάντως, την μεγαλύτερη αίσθηση ότι ανήκουν κάπου έχουν όταν βρίσκονται με ανθρώπους στην αληθινή ζωή:

  • Με την οικογένειά τους (65%)
  • Με τους φίλους τους (53%)
  • Με τους γείτονές τους (20%)
Μοιραστείτε την ανάρτηση::