Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία τενοντίτιδας

Η πάθηση των τενόντων μπορεί να αναπτυχθεί στου ώμους, στους δικέφαλους, στα χέρια, στους καπνούς και τους αντίχειρες.
Η τενοντίτιδα συνοδεύεται από ευαισθησία και πόνο στις περιοχές γύρω από τις αρθρώσεις. Η διάρκεια της τενοντίτιδας αλλά και η εμφάνισή της ποικίλουν. Για την ακρίβεια, κάποιες μορφές τενοντίτιδας μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, ενώ άλλες σταδιακά. Άλλοι τύποι διαρκούν περισσότερο και χρήζουν θεραπείας, ενώ άλλοι διαρκούν λιγότερο και αρκεί η ξεκούραση για να βελτιωθούν.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας διαφέρουν, ανάλογα με την περιοχή, που πάσχει και την ένταση της φλεγμονής. Μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων της τενοντίτιδας είναι τα εξής:

  • Έντονος πόνος στην πάσχουσα περιοχή κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων κινήσεων
  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Πρήξιμο

Αίτια

Τα αίτια της τενοντίτιδας ποικίλουν. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες και συνήθειες, που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τενοντίτιδας. Οι πιο συχνές αιτίες της τενοντίτιδας είναι οι εξής:

Επαναλαμβανόμενες κινήσεις

Συχνές, επαναλαμβανόμενες στην καθημερινότητά μας κινήσεις είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες τενοντίτιδας. Για παράδειγμα, κάποιος, που γράφει πολύ και σε λάθος στάση έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει τενοντίτιδα, καθώς ερεθίζει περισσότερο τους τένοντες του καρπού. Πρόκειται για αυτό, που αναφέρεται ως υπέρχρηση και μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του τένοντα.
Απότομες κινήσεις

Σε αντίθεση με την παραπάνω περίπτωση, ακόμη και μία μεμονωμένη, αλλά απότομη κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Αυτό συμβαίνει, γιατί το εκάστοτε σημείο επιβαρύνεται απότομα και πέραν του φυσιολογικού με βάρος.

Καταπόνηση

Με το πέρασμα του χρόνου, οι τένοντες χάνουν την ελαστικότητά τους. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπείς στην καταπόνηση και να προκληθεί τενοντίτιδα πιο εύκολα.

Άλλες αιτίες

Συχνά, άλλα φαινόμενα μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση τενοντίτιδας. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι ασθένειες, όπως ο διαβήτης, διάφοροι τύποι αρθρίτιδας, η παχυσαρκία κ.α.

Τενοντίτιδα: Αντιμετώπιση

Η τενοντίτιδα δεν είναι μία επικίνδυνη κατάσταση και μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό, ώστε να αποφύγουμε την περίπτωση της υποτροπής, της ταλαιπωρίας αλλά και μίας μονιμότερης βλάβης.

Ξεκούραση

Το πρώτο βήμα της αντιμετώπισης της τενοντίτιδας είναι η ξεκούραση, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους μυς και τους τένοντες να χαλαρώσουν και να αποσυμφοριστούν. Προσοχή! Ακόμη κι αν νιώσουμε ότι ο πόνος έχει υποχωρήσει, δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις συνήθειες, που προκάλεσαν το πρόβλημα αμέσως, αλλά σταδιακά. Απαλές και ήπιες κινήσεις συστήνονται, για να επανέλθει η κίνηση.

Νάρθηκας

Ένα από τα πρώτα βήματα είναι επίσης η χρήση νάρθηκα. Ο νάρθηκας θα συμβάλλει στην ακινησία και την ξεκούραση της περιοχής, αλλά και την αποφυγή απότομων κινήσεων. Στη συνέχεια.

Ζεστή/κρύα θεραπεία

Ανάλογα με το στάδιο της τενοντίτιδας προτείνεται και η ζεστή ή κρύα θεραπεία. Η επαφή της πάσχουσας περιοχής με κρύο ερέθισμα είναι αρκετά αποτελεσματική κατά το πρώτο 48ωρο μετά την εκδήλωση της τενοντίτιδας. Μία κρύα κομπρέσα θα μειώσει αρκετά το αρχικό πρήξιμο και τον πόνο. Μετά από αυτό το στάδιο, πολύ αποτελεσματική είναι η επαφή της περιοχής με θερμότητα. Ένα ζεστό μπάνιο ή μία ζεστή κομπρέσα θα ανακουφίσει από τον πόνο και θα «μαλακώσει» το σημείο.

Φυσιοθεραπεία/εργοθεραπεία

Η συμβολή της επιστήμης θα συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Κατά τη φυσιοθεραπεία, μπορείτε με ανάλογα ασκησιολόγιο να πετύχεις την ενδυνάμωση των μυών σου αλλά και την αύξηση του εύρους των κινήσεων του τένοντα, ώστε να αποφύγεις μία υποτροπή. Από την άλλη μεριά, με τη συμβολή ενός εργοθεραπευτή, μπορείς να φτιάξεις νέες συνήθειες, που θα αντικαταστήσεις εκείνες τις προβληματικές, που οδήγησαν στο πρόβλημα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::