Αγόρι 13 ετών θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου

Ο 13χρονος Λούκας από τη Γαλλία διαγνώστηκε με έναν σπάνιο τύπο όγκου στον εγκέφαλο σε ηλικία 6 ετών και δυστυχώς δεν υπήρχε αμφιβολία για την πρόγνωση.

Γιατρός του ο Ζακ Γκριλ, ο οποίος αναγκάστηκε τότε να ενημερώσει τους γονείς του Λούκας ότι επρόκειτο να χάσουν τον γιο τους.

Ωστόσο, επτά χρόνια μετά, ο Λούκας είναι πλέον 13 ετών και δεν έχει μείνει κανένα ίχνος του όγκου.

Το αγόρι από το Βέλγιο είναι το πρώτο παιδί στον κόσμο που θεραπεύτηκε από γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους, έναν ιδιαίτερα επιθετικό καρκίνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που το θεράπευσαν.

“Ο Λούκας κέρδισε όλες τις πιθανότητες” για να επιβιώσει, δήλωσε ο Γκριλ, επικεφαλής του προγράμματος όγκων εγκεφάλου στο κέντρο καρκίνου Gustave Roussy στο Παρίσι.

Ο όγκος, ο οποίος έχει την πλήρη ονομασία διάχυτο εγγενές ποντινό γλοίωμα (DIPG), διαγιγνώσκεται κάθε χρόνο σε περίπου 300 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε έως και 100 στη Γαλλία.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου, την Πέμπτη, η ιατρική κοινότητα επαίνεσε την πρόοδο που σημαίνει ότι το 85% των παιδιών πλέον επιβιώνουν περισσότερα από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Αλλά, η προοπτική για τα παιδιά με τον όγκο DIPG παραμένει ζοφερή – τα περισσότερα δεν ζουν ούτε ένα χρόνο μετά τη διάγνωση. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 10 τοις εκατό ζούσαν δύο χρόνια μετά.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί μερικές φορές να επιβραδύνει την ταχεία πορεία του επιθετικού όγκου, αλλά κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εναντίον του.

Παγκόσμια πρώτη

Ο Λούκας και η οικογένειά του ταξίδεψαν από το Βέλγιο στη Γαλλία για να γίνει ένας από τους πρώτους ασθενείς που θα συμμετάσχουν στη δοκιμή BIOMEDE που δοκιμάζει πιθανά νέα φάρμακα για το DIPG.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::