Ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός που προκαλεί μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού

Σε μια σημαντική ανακάλυψη έφτασαν Ελβετοί ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν πως ένας συγκεκριμένος τύπος λευκών αιμοσφαιρίων προάγει τον σχηματισμό μεταστάσεων στον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να είναι σημαντική για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Αν και η έγκαιρη ανίχνευση και οι σύγχρονες θεραπείες προσφέρουν στις περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού καλές πιθανότητες επιβίωσης, περίπου μία στις τέσσερις από τις πάσχουσες αναπτύσσουν μεταστάσεις, ανέφερε σήμερα το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

Τα μεταστατικά καρκινικά βλαστικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να αποσπώνται από τον αρχικό όγκο και να εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος, γεγονός που προάγει την εξάπλωση του καρκίνου και δυσχεραίνει τη θεραπεία.

Η ανάπτυξη των μεταστάσεων διευκολύνεται από τη φλεγμονή μέσα και γύρω από τον όγκο.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Curzio Rüegg από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, εντόπισε και ταυτοποίησε τώρα έναν νέο μηχανισμό που συνδέει αυτή τη φλεγμονή και την ανάπτυξη των μεταστάσεων.

Τα λεγόμενα κοκκιοκύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που παίζει σημαντικό αμυντικό ρόλο στην οξεία φλεγμονή, διευκολύνουν τον σχηματισμό μεταστάσεων, όπως έδειξαν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “The Journal of Clinical Investigation”.

“Κατά κάποιον τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα προκαλούν τα κοκκιοκύτταρα στο σημείο του όγκου να παράγουν φλεγμονώδεις μεσολαβητές, την ιντερλευκίνη 6 και την ογκοστατίνη”, εξήγησε ο Rüegg.

Σε δεύτερο χρόνο, αυτοί οι δύο μεσολαβητές μετατρέπουν στη συνέχεια τα καρκινικά κύτταρα του μαστού σε μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή, γνωστή ως ιδιαίτερα μεταστατικά καρκινικά βλαστοκύτταρα.

Στη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν στο εργαστήριο ότι η αναστολή αυτών των δύο μεσολαβητών καταστέλλει το σχηματισμό των καρκινικών βλαστικών κυττάρων και των μεταστάσεων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::