Αντιμετώπιση της αλλεργίας στη σκόνη

Μια από τις πιο συνηθισμένες, αλλά όχι και τόσο απλές, αλλεργίες είναι η αλλεργία στη σκόνη. Τα ακάρεα της σκόνης αποτελούν μια από τις συνηθέστερες αλλεργιογόνες ουσίες, που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους.

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται, συνήθως, είναι ο βήχας, το φτέρνισμα, τα ερεθισμένα μάτια και η καταρροή. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε αναλυτικά όλα τα συμπτώματα της αλλεργίας στη σκόνη και θα παρουσιάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την αντιμετώπισή της.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα εμφανίσετε;

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται, έπειτα από τη επαφή με την οικιακή σκόνη, είναι ποικίλα και η έντασή τους διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Ρινίτιδα
  • Φτέρνισμα
  • Βήχας
  • Δύσπνοια
  • Ναυτία ή και εμετός
  • Φαγούρα
  • Εξανθήματα
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Κόπωση

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται εντός κάποιων ωρών από την έκθεση στη σκόνη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί μέχρι και αναφυλαξία, μια ισχυρή αντίδραση του οργανισμού, που είναι άκρως επικίνδυνη και απαιτεί άμεση διακομιδή σε κέντρο υγείας ή νοσοκομείο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση μιας αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο ασθενή ξεκινάει πάντοτε με τη λήψη ιστορικού. Είναι απαραίτητο ο γιατρός να γνωρίζει πότε εκδηλώνονται τα συμπτώματα, τι διάρκεια έχουν και πόσο συχνά εμφανίζονται, ώστε να κατανοήσει σε ποιο αλλεργιογόνο προκαλείται αντίδραση.

Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή ενός αλλεργικού τεστ στο δέρμα, ώστε να επιβεβαιωθεί
ότι η αλλεργία οφείλεται στα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ένα θετικό αλλεργικό τεστ δε σημαίνει απαραίτητα ότι παρουσιάζετε αλλεργική αντίδραση σε αυτό.

Μετά το τεστ μπορεί να σας ζητηθεί από τον γιατρό σας να πραγματοποιήσετε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, από τις οποίες εντοπίζονται οι ανοσοσφαιρίνες, τα αντισώματα δηλαδή που είναι υπεύθυνα για τις αλλεργίες. Τέλος, εφόσον η διάγνωση έχει ολοκληρωθεί, η γιατρός θα σας δώσει οδηγίες ή και κάποια φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα.

Όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης και θεραπείας

Για να καταφέρετε να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα της αλλεργίας στη σκόνη, το πρώτο βήμα είναι να καθαρίζετε πάρα πολύ καλά τον χώρο σας και να αποφεύγετε την έκθεσή σε αυτά. Για να διατηρήσετε το χώρο σας καθαρό και απαλλαγμένο από τα ακάρεα θα πρέπει:

  • Να αερίζετε το σπίτι σας καθημερινά
  • Να καθαρίζετε συχνά τα υφάσματα, τα καλύμματα και τα μαξιλάρια
  • Να απομακρύνετε τακτικά τη σκόνη από τις επιφάνειες

Επιπλέον, για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της αλλεργίας, όπως ρινική συμφόρηση, βήχα και φτέρνισμα, ο κατάλληλος τρόπος είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Η κύρια φαρμακευτικη αγωγή περιλαμβάνει αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά και βρογχοδιασταλτικά.

Τέλος, αν έχετε εμφανίσει εξανθήματα, λόγω της αλλεργίας, είναι σημαντικό να φροντίζετε την περιοχή αυτή, φορώντας καθαρά ρούχα, αποφεύγοντας τα καυτό ντους και χρησιμοποιώντας υποαλλεργικά προϊόντα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::