Αποτοξίνωση του ηπάτος για καλύτερη υγεία

Η σωστή λειτουργία του ήπατος είναι ίσως το σημαντικότερο “έργο” του οργανισμού μας.

Οι τοξίνες είναι επί της ουσίας άχρηστες ουσίες, ουσίες δηλαδή που όχι μόνο δεν είναι απαραίτητες για τον οργανισμό, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και διάφορα προβλήματα στο σώμα μας. Οι τοξίνες ενδέχεται να προκύπτουν από τα υποπροϊόντα του σώματός μας και του μεταβολισμού μας, αλλά μπορεί να εισέρχονται εξωγενώς στο σώμα. Παραγωγή τοξινών, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν τα βαρέα μέταλλα, που συχνά ανιχνεύονται στα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολωμός και ο τόνος, τα φυτοφάρμακα που υπάρχουν στα τρόφιμα, οι χημικές βλαβερές ουσίες πλαστικών αντικειμένων κ.α.

Αποτοξίνωση του ήπατος

Η αποτοξίνωση του ήπατος αναφέρεται στην ουσία, στον «καθαρισμό» του ήπατος από λιπαρά, χοληστερίνη, ενδεχόμενες πέτρες της χολής, υπολείμματα φαρμάκων κ.α. ουσίες, που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί στο όργανο αυτό. Αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία για τον οργανισμό μας, ιδιαίτερα όταν αυτή έπεται κακής διατροφής με ανθυγιεινά και μη θρεπτικά τρόφιμα.

Εκτός από την υγεία του συκωτιού, η αποτοξίνωση ήπατος θωρακίζει και προστατεύει γενικά τον οργανισμό μας, χαρίζοντάς μας ανθεκτικό ανοσοποιητικό για καλή υγεία κι ευεξία. Πρόκειται για μία διαδικασία την οποία εκτελεί γενικά το σώμα μας από μόνο του. Ωστόσο, πολλές φορές είναι σημαντικό να ενισχύουμε την αποτοξίνωση του οργανισμού μας με μερικές πρακτικές και αποφεύγοντας άλλες.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Πώς κάνουμε αποτοξίνωση του ήπατος

Κοιμήσου επαρκώς

Μπορεί να μη σου φαίνεται σχετικός, ένας καλός ύπνος πάντα βοηθάει το σώμα μας να λειτουργεί σωστά. Το ίσιο ισχύει και για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Ενυδατώσου

Το νερό αποτελεί ένα διαλύτη. Έτσι, συμβάλλει στην αποτελεσματική απομάκρυνση των τοξινών μέσω της φυσιολογικής και ισορροπημένης ούρησης.

Κάνε τακτική άσκηση

Η συχνή άσκηση βοηθά το σώμα μας να αποβάλλει τις τοξίνες μέσω της εφίδρωσης.

Αποτοξίνωση και Διατροφή

Μείωση & αποφυγή της ζάχαρης & του junk food

H ζάχαρη και το έτοιμο φαγητό επιβαρύνουν γενικά τον οργανισμό και τον γεμίζουν με τοξίνες. Παράλληλα εμποδίζουν και την καλή λειτουργία των οργάνων μας. Έτσι, δε βοηθούν καθόλου στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Μείωση & αποφυγή του αλατιού

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών στο σώμα, ειδικά όταν δεν καταναλώνει κανείς την απαραίτητη ποσότητα νερού. Κατά την κατανάλωση αλατιού σε συνδυασμό με ανεπαρκή ποσότητα νερού, το σώμα εκκρίνει μία ορμόνη, η οποία παρεμποδίζει την ούρηση.

Έτσι, εμποδίζεται κατ΄επέκταση και η αποτοξίνωση του ήπατος και του οργανισμού. Μπορείτε να ισορροπήσετε την ωραία γεύση στα φαγητά σας με μπαχαρικά και λεμόνι, τα οποία είναι μακράν πιο υγιεινά.

Αποφυγή αλκοόλ

Το αλκοόλ δε βοηθά καθόλου το σώμα μας να αποτοξινωθεί. Αντίθετα, το φορτώνει με περίσσεια τοξινών και αναχαιτίζει την αποτοξινωτική διαδικασία και την καλή λειτουργία του συκωτιού.

Κατανάλωση φυτικών ινών

Οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και οι φρέσκοι χυμοί είναι εξαιρετικά σημαντικά για το σώμα μας, ώστε αυτό να αποβάλλει τις τοξίνες. Οι φυτικές ίνες, όπως είναι γνωστό, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Έτσι, συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών.

Αυξήστε τα αντιοξειδωτικά

Όπως προδίδει και το όνομά τους, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να επιτελέσει τη λειτουργία της αποτοξίνωσης. Τα πιο κοινά αντιοξειδωτικά που μπορεί να εντάξει κανείς στη διατροφή του είναι τα εξής:

  • H βιταμίνη C
  • H Βιταμίνη Ε
  • Tο σελήνιο
  • Tο λυκοπένιο

Tροφές για αποτοξίνωση

Εσπεριδοειδή

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, ισχυρά αποτοξινωτικά συστατικά του ήπατος.

Πράσινο τσάι

Περιέχει τις γνωστές κατεχίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικών, που βοηθούν τη λειτουργία του ήπατος.

Σκόρδο

Αποτελείται από θειούχες ενώσεις που ενεργοποιούν τα ένζυμα στο συκώτι που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των τοξινών. Περιέχει επίσης αλικίνη και σελήνιο, δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία του ήπατος.

Πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι η ρόκα και το σπανάκι έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν βλαβερά στοιχεία, όπως είναι τα βαρέα μέταλλα, τα φυτοφάρμακα και βελτιώνουν τη λειτουργία της χολής.

Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη από την οποία αποτελείται ο κουρκουμάς ανήκει στις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Αποτοξίνωση και βότανα

Υπάρχει μία πληθώρα βοτάνων, που συμβάλουν καθοριστικά στην αποτοξίνωση με πλήρως φυσικό τρόπο. Μερικά από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά βότανα είναι τα εξής:

Αποτοξίνωση συκωτιού με γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των αντιοξειδωτικών για την αποτοξίνωση του ήπατος. Περιέχει σιλυμαρίνη, μία δραστική ουσία, που συμμετέχει στον παρεμποδισμό της δράσης των τοξινών, στην αναγέννηση των κυττάρων και προάγει την υγεία της χολής.

Ταραξάκο ή Dandelion

Το ταραξάκο ή dandelion ή αλλιώς πικραλίδα είναι ένα ισχυρό φυτικό διουρητικό συστατικό, που βοηθά σημαντικά στην απομάκρυνση τοξινών.

Αγκινάρα

Η αγκινάρα περιέχει κυναρίνη και σιλυμαρίνη, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της χολής και του συκωτιού και στον αποτελεσματικότερο μεταβολισμό των λιπών και των τοξινών.

Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα είναι γνωστή για τις διουρητικές της ιδιότητες, γεγονός που της δίνει εξέχουσα θέση μεταξύ των βοτάνων για αποτοξίνωση ήπατος. Επίσης, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατακράτησης των υγρών και στον «καθαρισμό» του αίματος.

Στο ofarmakopoiosmou μπορείτε να βρείτε μία τεράστια γκάμα συμπληρωμάτων διατροφής για αποτοξίνωση ήπατος και κυτταρική προστασία.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::