Αυξήθηκαν οι δότες ήπατος μέσα στο 2023

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν μέσα στο 2023 οι δότες ήπατος, ενώ αυξήθηκαν και οι αντίστοιχες μεταμοσχεύσεις.

«Το 2023 φτάσαμε σχεδόν τους 90 δότες και για μένα το πιο σημαντικό ήταν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας έχουμε για τρεις συνεχόμενες χρονιές αυξήσεις των δοτών» ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, η κρατική ενίσχυση για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος έχει ανέβει από τα 15.000 στα 85.000 ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «κατά προτεραιότητα έχουν προχωρήσει 28 διορισμοί και μέχρι το τέλος της χρονιάς το Ωνάσειο κέντρο θα μπορεί πια να κάνει και μεταμοσχεύσεις ήπατος».

Οι ασθενείς με ηπατικά νοσήματα είναι η δεύτερη πιο πολυπληθής ομάδα που χρειάζεται μεταμόσχευση κάποιου συμπαγούς οργάνου.

«Η δική σας ανάγκη για θεραπεία είναι αυτή που δίνει το κίνητρο σε εμάς για να κάνουμε αυτή τη προσπάθεια και να παρέχουμε τη θεραπεία της μεταμόσχευση ήπατος» ανέφερε ο καθηγητής Χειρουργικής και μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου «Λαϊκό», Γεώργιος Σωτηρόπουλος.

«Οι συντονιστές για τις μεταμοσχεύσεις είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα από τους πρώτους 9 που βάλαμε με τη βοήθεια του ιδρύματος Ωνάση φάνηκε πολύ μεγάλη η διαφορά αμέσως από τη δουλειά αυτών των ανθρώπων» ανέφερε στην κοπή πίτας του σωματείου ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «Υπάρχω», ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε, πολιτεία πρωτίστως έτσι ώστε περισσότερες Ελληνίδες και περισσότεροι Έλληνες να γίνουν δωρητές» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ακούγεται η φωνή σας, η φωνή όλων των ανθρώπων και να λύνονται τα προβλήματα εγκαίρως» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε εκδήλωση για την κοπή της Πίτας του Συλλόγου τους, ασθενείς που έχουν δεχτεί μόσχευμα, μίλησαν για τη σημασία της δωρεάς οργάνων.

«Ο Γιωργάκης λόγω ατρησίας χοληφόρων αγγείων χρειάστηκε να υποβληθεί άμεσα σε μεταμόσχευση ήπατος. Ο θεράπον ιατρός μας μας πληροφόρησε ότι η πιο άμεση και ορθή λύση είναι να μεταφερθούμε σε κέντρο του εξωτερικού και να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση με δότη έναν από τους 2 γονείς. Έτσι και έγινε. Όταν με πληροφόρησαν ότι θα είμαι εγώ που θα έδινα ένα κομμάτι από το συκώτι μου για να ξανά γεννήσω το παιδί μου η χαρά μου ήταν τεράστια» λέει η δότρια, μητέρα 7χρονου παιδιού, Μαριάννα Στεργίου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::