Αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού από τη συχνή χρήση μαριχουάνας

Αυξημένος παρουσιάζεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα που κάνουν συχνή χρήση μαριχουάνας, με τις πιθανότητες να αυξάνονται ακόμα περισσότερο όταν την κάνουν καθημερινά, έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Επιπλέον, ο κίνδυνος αυξανόταν με πιο συχνή χρήση. Οι καθημερινοί χρήστες είχαν 25% υψηλότερες πιθανότητες για έμφραγμα και 42% για εγκεφαλικό έναντι των μη χρηστών.

Το κάπνισμα κάνναβης συγκεκριμένα θα μπορούσε να οδηγεί σε βλάβη της υγείας σε σύγκριση με το άτμισμά της.

Το κάπνισμα κάνναβης μπορεί ενδεχομένως να εχει επιπλέον κινδύνους, ιδιαίτερα επειδή εισπνέεται, είπε ο  Abra Jeffers, του Massachusetts General Hospital in Boston.

Οι ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία 430.000 ενηλίκων από το 2016 – 2020.

Σχεδόν το 90% δεν χρησιμοποιούσε καθόλου κάνναβη, το 7% χρησιμοποιούσε λιγότερο από καθημερινά και το 4% καθημερινά.

Περίπου το 74% ανέφεραν ότι την κάπνιζαν (πιο συνήθης μορφή χρήσης κάνναβης).

Οι ερευνητές εξέτασαν πιθανές σχέσεις μεταξύ χρήσης κάνναβης και καρδιοπάθειας, εμφράγματος και εγκεφαλικού σε ενηλίκους περιλαμβανομένων και όσων κάπνιζαν ή όχι τσιγάρα.

Το δείγμα ήταν αρκετά μεγάλο ώστε να μπορούν οι ερευνητές να εξετάσουν τη σχέση χρήσης κάνναβης με καρδιαγγειακό αποτέλεσμα σε ενηλίκους που δεν είχαν καπνίσει τσιγάρα ή ατμίσει ποτέ.

Περίπου το 29% των καθημερινών χρηστών και το 45% των μη καθημερινών δεν είχαν καπνίσει ποτέ τσιγάρο.

Οι ερευνητές σημειώνουν οτι το κάπνισμα κάνναβης εχει σημαντικούς καρδιαγγειακούς κινδύνους, όπως το κάπνισμα τσιγάρου.

Tα στοιχεία έδειξαν ότι σε νεότερους ενήλικες με κίνδυνο πρόωρης καρδιοπάθειας η χρήση συνδεόταν με 36% υψηλότερες συνδυαστικές πιθανότητες καρδιοπάθειας, εμφράγματος και εγκεφαλικού. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν επίσης κάπνιζαν τσιγάρα.

Χωριστή ανάλυση χρηστών που δεν κάπνισαν ή άτμισαν ποτέ έδειξε σημαντική αύξηση των συνδυαστικών πιθανοτήτων για καρδιακή νόσο, έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::