Γιατί οι δίαιτες δεν πρέπει να είναι γρήγορες και απότομες

Το καλοκαίρι είναι εδώ και όσοι δεν πρόλαβαν να χάσουν τα περιττά κιλά του χειμώνα ψάχνουν να βρουν γρήγορες και αποτελεσματικές δίαιτες για να σώσουν ό,τι προλαβαίνουν. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως έχει αποδειχθεί ότι οι γρήγορες δίαιτες όχι μόνο είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά είναι πολύ πιθανό να μην είναι και αποτελεσματικές.

Για ποιούς λόγους, όμως, συμβαίνει αυτό;

Γιατί είναι αναποτελεσματικές οι γρήγορες δίαιτες

1. Στέρηση θρεπτικών συστατικών

Ορισμένες δίαιτες «εξπρές» μπορεί να αποκλείσουν από την διατροφή σας ολόκληρες ομάδες τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσατε να χάσετε βασικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεστε για να διατηρήσετε την λειτουργία του οργανισμού σε υγιή επίπεδα. Μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ασβεστίου, ενώ μια δίαιτα που μειώνει σε υπερβολικό βαθμό τους υδατάνθρακες μπορεί να σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες. Ακόμα και σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, είναι σημαντικό να λαμβάνετε μια σειρά θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Β-12, φυλλικό οξύ και σίδηρο. Πιθανές επιπτώσεις της έλλειψης θρεπτικών συστατικών αποτελούν η μειωμένη ενέργεια, τα εύθραυστα μαλλιά ή νύχια, την τριχόπτωση, την έντονη κόπωση και το «πεσμένο» ανοσοποιητικό.

2. Μειωμένος μεταβολισμός

Συνήθως η ταχεία απώλεια βάρους είναι το αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης των θερμίδων που προσλαμβάνετε σε μια ημέρα. Το σώμα στην συνέχεια αναγνωρίζει αυτές τις λιγοστές θερμίδες ως περιορισμένη προσφορά τροφίμων και μπαίνει σε αυτό που ονομάζεται ως «κατάσταση λιμοκτονίας». Όταν το σώμα μπει σε αυτήν την κατάσταση, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια, μετατρέποντας τις θερμίδες σε λίπος. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όσο πιο γρήγορη η απώλεια βάρους, τόσο πιο χαμηλός ήταν ο ρυθμός του μεταβολισμού των συμμετεχόντων. Για να ενισχύσετε φυσικά τον μεταβολισμό μπορείτε να δοκιμάσετε να καταναλώνετε άπαχη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα, να καταναλώνετε αρκετές θερμίδες αλλά και να εντάξετε την γυμναστική στην καθημερινότητά σας.

3. Απώλεια μυϊκής μάζας αντί για λίπος

Όταν χάνουμε βάρος θέλουμε να απαλλαγούμε από τον λιπώδη ιστό, αυξάνοντας την μυϊκή μάζα του σώματος. Ωστόσο, αν μειώσουμε απότομα τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά τότε υπάρχει περίπτωση να έρθει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η απώλεια μυϊκής μάζας επιβραδύνει επίσης τον μεταβολισμό. Οι μυς στο σώμα είναι περισσότερο μεταβολικά ενεργοί από το λίπος, γεγονός που σημαίνει ότι η απώλεια μυϊκού ιστού, σημαίνει ότι θα καίτε και λιγότερες θερμίδες στην ημέρα, πράγμα που δεν σας βοηθά ούτε στην διαδικασία της απώλειας αλλά ούτε και στην διατήρηση του βάρους στα επιθυμητά πλαίσια.

4. Αφυδάτωση

Ειδικά σε δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή και χωρίς καθόλου υδατάνθρακες, τα άτομα τείνουν να χάνουν πολύ νερό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το πρόβλημα είναι ότι η ταχεία απώλεια νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και μια σειρά από δυσάρεστες παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα, κεφαλαλγία, μυϊκές κράμπες και χαμηλή ενέργεια. Για αυτό θα ήταν καλό να παρακολουθείτε πόσο νερό πίνετε καθημερινά, με τους ειδικούς να συνιστούν τα οκτώ ποτήρια νερό ή περίπου τα δύο λίτρα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::