Διαχείριση άγχους με τον απλό κανόνα των τριών

Έναν απλό και εύκολο τρόπο προτείνει η Κλερ Χανούμ για τη διαχείριση του καθημερινού άγχους. Πρόκειται για τον «κανόνα των τριών». Όταν κατακλύζεστε από ενοχλητικές σκέψεις και ανησυχίες, θέστε ένα όριο στον εαυτό σας: Μπορείτε να αφιερώσετε ενέργεια μόνο για τρεις από αυτές.

«Σκεφτείτε ένα δέντρο με τρία κλαδιά μόνο. Κάθε ανησυχία καταλαμβάνει από ένα κλαδί. Όταν τα κλαδιά γεμίσουν, δεν επιτρέπεται καμία πρόσθετη ανησυχία να καταλάβει το δέντρο σας, δηλαδή τον ψυχικό σας χώρο. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε μια αξιολόγηση των ανησυχιών σας, ένα ξεκαθάρισμα βάσει της πραγματικής βαρύτητας που έχει η κάθε ανησυχία για εσάς».

«Αν έχω άγχος για μια προθεσμία, αυτό είναι ένα κλαδί. Αν σκέφτομαι το αγχωτικό Σαββατοκύριακο που έρχεται, αυτό είναι το δεύτερο κλαδί. Τώρα μπορείτε να ανησυχείτε μόνο για ένα ακόμα πράγμα. Εάν έχετε καλύψει και τα τρία κλαδιά, όταν το ταξί που πήρατε κόλλησε στην κίνηση και κινδυνεύετε να καθυστερήσετε στο ραντεβού σας, τότε θα πρέπει είτε να εγκαταλείψετε ένα από τα άλλα κλαδιά είτε να επιλέξετε να μην ανησυχείτε για την τρέχουσα κατάσταση».

Ο κανόνας των τριών φαίνεται αρχικά απλός, ωστόσο, όπως σημειώνει η Κλερ Χανούμ, αποδεικνύεται πραγματικά χρήσιμος. «Περιορίζοντας τις ανησυχίες μόνο σε αυτές που “αξίζουν”, διαπιστώνετε ποια προβλήματα έχουν λύσεις και ποια είναι εντελώς εκτός του δικού σας ελέγχου και άρα η ανησυχία δεν βοηθάει ιδιαίτερα».

Ασφαλώς και δεν θα πάψουμε ποτέ να αγχωνόμαστε για πράγματα περισσότερο και λιγότερο σημαντικά. Η ανησυχία είναι στην ανθρώπινη φύση. Όμως μπορούμε να φροντίσουμε να διατηρούμε σε κάποιο βαθμό τον έλεγχο, όταν οι ανησυχίες αρχίζουν να καταλαμβάνουν περισσότερη ενέργεια στη ζωή μας από όσο πραγματικά αξίζουν.

«Αξίζουμε να περνάμε τις μέρες μας κάνοντας περισσότερα πράγματα από το να νιώθουμε άγχος και ο “κανόνας των τριών” μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα κατακλυστείτε από ανησυχίες, αναρωτηθείτε: “Μπαίνει στην πρώτη μου τριάδα;”. Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε απλώς πρέπει να την αφήσετε εκτός».

Μοιραστείτε την ανάρτηση::