Διώξτε την ημικρανία με ποδόλουτρο!

Είναι ένας από τους πιο ενοχλητικούς πόνους. Οι ημικρανίες προκαλούν παλμικό, παλλόμενο πονοκέφαλο ου συνήθως επικεντρώνεται στην μία πλευρά του κεφαλιού.

Τα άτομα με ημικρανία μπορεί επίσης να εμφανίσουν ευαισθησία στο φως και τις μυρωδιές, ναυτία ή έμετο. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και 3 ημέρες εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Εξαιτίας αυτού, όσοι υποφέρουν από ημικρανίες χρειάζονται πρακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης ή πρόληψης του πόνου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το να μουλιάζετε τα πόδια σας σε ζεστό νερό θα μπορούσε να είναι μια λύση, λέει ο δρ. Medhat Mikhael, ειδικός διαχείρισης πόνου και ιατρικός διευθυντής του μη εγχειρητικού προγράμματος στο Spine Health Center του MemorialCare Orange Coast Medical Center.

“Έχω ακούσει από μερικούς από τους ασθενείς μου ότι το κάνουν αυτό. Είναι μια θεραπεία από την οποία ορισμένοι ασθενείς λένε ότι επωφελούνται”.

Παρά τις θετικές ανέκδοτες προσωπικές εμπειρίες, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν εάν το μούλιασμα των ποδιών στο ζεστό νερό είναι πραγματικά ωφέλιμο.

Μια μικρή μελέτη από το 2016 διερεύνησε τη θεραπεία. Οι ερευνητές πήραν 40 άτομα που έπασχαν από χρόνια ημικρανία και τα χώρισαν σε δύο ομάδες. Και στις δύο ομάδες χορηγήθηκε συμβατική φαρμακευτική αγωγή για την ημικρανία, αλλά μια ομάδα έλαβε επίσης “υδροθεραπεία”: οι συμμετέχοντες έβαλαν τα πόδια και τα χέρια τους σε ένα ζεστό μπάνιο και έκαναν μασάζ με πάγο στο κεφάλι τους για 20 λεπτά καθημερινά.

Στο τέλος της μελέτης 45 ημερών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα στην ομάδα υδροθεραπείας είχαν λιγότερο πόνο από εκείνα της ομάδας ελέγχου. Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Γιατί μπορεί να λειτουργήσει αυτή η σπιτική λύση για την ημικρανία

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί το μούλιασμα των ποδιών σε ζεστό νερό θα μπορούσε να μειώσει τον πόνο της ημικρανίας, αλλά οι ειδικοί έχουν μερικές θεωρίες επ’ αυτού.

Όταν κάποιος βάζει τα πόδια του σε ζεστό νερό, μπορεί να βοηθήσει στην μεταφορά του αίματος προς τα πόδια και τις κνήμες, εξήγησε ο δρ. Mikhael. Το αίμα απομακρύνεται από τον εγκέφαλο, κάτι που με τη σειρά του να μειώνει την κρίση ημικρανίας, είπε.

Υπάρχουν όμως και άλλες πιθανές απαντήσεις.

Τα νευρικά σήματα μεταδίδουν πόνο, καθώς και το άγγιγμα, τη δόνηση και τη θερμοκρασία, λέει ο δρ. Kiran Rajneesh, νευρολόγος και ειδικός στην παυσίπονο αγωγή στο του Wexner Medical Center στο Ohio State University.

“Ενεργοποιώντας αυτά τα γύρω νεύρα, μπορούμε μερικές φορές να μειώσουμε τη συνολική ποσότητα του σήματος πόνου που φτάνει στον εγκέφαλο και κατά συνέπεια να μειώσουμε τον πόνο της ημικρανίας που βιώνουν οι ασθενείς”, είπε.

Το ζεστό νερό μπορεί επίσης να μιμηθεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε υδρομασάζ, πρόσθεσε ο δρ. Mikhael, κάτι που μπορεί να είναι χαλαρωτικό:

“Όταν έχεις ένα επεισόδιο ημικρανίας, είναι λογικό να στρεσάρεσαι. Το μούλιασμα των ποδιών σε ζεστό νερό σας μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να απαλύνεις μέρος του πόνου”.

Επίσης, η τοποθέτηση των ποδιών σας σε ζεστό νερό μπορεί απλώς να χρησιμεύσει ως ένας τρόπος για να αποσπάσετε την προσοχή σας από την ίδια την ημικρανία.

“Στο κεντρικό νευρικό σύστημα αρέσει η απόσπαση της προσοχής κατά τη διάρκεια επεισοδίων οξέος πόνου. Αποσπά την προσοχή του συστήματος και μειώνει την αγωγή του σήματος του πόνου”, είπε ο ίδιος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::