Είμαστε κοντά στο ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι

Η ανακάλυψη του αντισυλληπτικού χαπιού έφερε επανάσταση. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι άνδρες θα μπορούσαν να… βοηθήσουν περισσότερο στην αντισύλληψη.

Για την ώρα πάντως υπάρχουν δύο κύριες ασφαλείς επιλογές για τους άνδρες: το προφυλακτικό και η βαζεκτομή, δηλαδή μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία κόβεται ο σπερματικός πόρος.

«Πολλοί άνθρωποι αποτρέπονται από τη βαζεκτομή ως επέμβαση επειδή έχουν στο μυαλό τους εικόνες από νυστέρια και αίμα», λέει ο ψυχολόγος Μίχαελ Κλάιν. «Και είναι, κακά τα ψέματα, μια επέμβαση στο σώμα».

Αλλά και το προφυλακτικό, το οποίο έχει αντικαταστήσει το χάπι ως το πιο δημοφιλές αντισυλληπτικό στη Γερμανία, συχνά δεν γίνεται αποδεκτό. Πολλοί άνδρες απορρίπτουν αυτό το κομμάτι από λάτεξ, ισχυριζόμενοι ότι επιδρά αρνητικά στην σεξουαλική απόλαυση.

Αναστολή σχηματισμού σπέρματος

Αμερικανοί επιστήμονες ερευνούν τώρα ένα χάπι. «Το νέο χάπι είναι διαφορετικό από ότι υπάρχει μέχρι τώρα», υποστηρίζει ο Μίχαελ Τσίτσμαν. Ο ανδρολόγος από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ανδρολογίας στο Μίνστερ είναι ο κατεξοχήν ειδικός. Στη δεκαετία του 2010 έκανε μελέτη για το θέμα για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, η μελέτη δεν αφορούσε ένα χάπι, όπως υποδηλώνει ο γενικός όρος «ανδρικό χάπι», αλλά μια ένεση ορμονών. Αυτό λειτούργησε καλά για τους περισσότερους άνδρες πειραματικά, αλλά τελικά πάρα πολλοί παραπονέθηκαν για σοβαρές παρενέργειες. Κι έτσι η μελέτη διακόπηκε. «Παρατηρήθηκαν μεταβολές διάθεσης στο 10 με 15% των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της αύξησης βάρους και της ακμής», δήλωσε ο Τσίτσμαν στο DPA. Επηρεάστηκε επίσης η λίμπιντο, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε προβλήματα στο ζευγάρι.

«Η νέα αμερικανική μελέτη χρησιμοποιεί μια νέα ουσία», εξηγεί ο Τσίτσμαν. Το όνομά της: «YCT529», ένας αναστολέας του υποδοχέα άλφα του ρετινοϊκού οξέος (RAR-άλφα) χωρίς ορμόνες. «Αυτό εμποδίζει την πρόσβαση στη βιταμίνη Α με στόχο την αναστολή σχηματισμού σπέρματος στους όρχεις».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το αντισυλληπτικό ήταν κατά 99% αποτελεσματικό σε δοκιμές σε αρσενικά ποντίκια. Δεν υπήρξαν παρενέργειες και τα ποντίκια ήταν σε θέση να συλλάβουν ξανά τέσσερις ως έξι εβδομάδες μετά τη διακοπή του χαπιού. Μια πρώτη κλινική δοκιμή με 18 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων ανδρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται τώρα να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο. Ένα πρώτο βήμα.

«Ο κόσμος είναι έτοιμος για ένα ανδρικό αντισυλληπτικό και η χορήγηση ενός φαρμάκου χωρίς ορμόνες είναι σωστή, δεδομένου ότι γνωρίζουμε τις παρενέργειες που υφίστανται οι γυναίκες από το χάπι εδώ και δεκαετίες», αναφέρει η χημικός Γκούντα Γκέοργκ που συνέβαλε στην ανάπτυξη του αντισυλληπτικού. Ο Τσίτσμαν είναι όμως επιφυλακτικός και περιμένει την εμφάνιση προβλημάτων υγείας ως αποτέλεσμα αποκλεισμού του ειδικού υποδοχέα για τη βιταμίνη Α. «Πιθανές παρενέργειες, ίσως και μη αναστρέψιμες, είναι προβλήματα όρασης, πεπτικές διαταραχές και δυσκολία στην ούρηση».

Συνδυασμός ορμονών υπό μορφή τζελ

Το ενδιαφέρον για ένα «ανδρικό χάπι» είναι μεγάλο. Κατά αρχήν το 70% των ανθρώπων στη Γερμανία δηλώνουν ότι είναι «σίγουρα» ή «περισσότερο» υπέρ. Αυτό έδειξε αντιπροσωπευτική διαδικτυακή έρευνα του Yougov σε 2032 άτομα. Μια πιο προσεκτική ματιά ωστόσο αποκαλύπτει διαφορές μεταξύ των δύο φύλων: Περίπου τα 3/4 των γυναικών ήταν σημαντικά περισσότερο υπέρ. Παρόλο που το 63% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν καταρχήν υπέρ, μόνο το 37% θα μπορούσε σίγουρα να φανταστεί ότι θα το έπαιρνε. Υπάρχει δηλαδή ακόμη μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην αποδοχή της ιδέας και την πραγματική προθυμία – λέει ο ψυχολόγος Κλάιν, ειδικός από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών NRW στην Κολωνία.

«Αυτό μπορεί να έχει να κάνει και με την πολιτισμική ιστορία. Έχουμε μακρά παράδοση στο να καθιστούμε τις γυναίκες περισσότερο υπεύθυνες για το θέμα της εγκυμοσύνης και εξ αιτίας του γυναικείου χαπιού. Παρ’ όλη τη χειραφέτηση και τα ίσα δικαιώματα το θέμα του ανδρικού χαπιού έχει δυστυχώς παραμεληθεί τα τελευταία 60 χρόνια και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τώρα γίνονται έρευνες για νέα σκευάσματα».

Εκτός από την αμερικανική μελέτη με το χάπι υπάρχουν και άλλα σχέδια. Ένα από αυτά περιλαμβάνει ένα τζελ που περιέχει νεστορόνη, μια συνθετική ορμόνη γνωστή ως αντισυλληπτικό φάρμακο και τεστοστερόνη. Εφαρμόζεται καθημερινά στα χέρια και τους ώμους του άνδρα. Η μελέτη βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση, δηλαδή όχι μόνο στον αρχικό έλεγχο ανεκτικότητας, αλλά και αποτελεσματικότητας.

Ο Τσίτσμαν είναι σίγουρος. «Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι θα χρειαστούν άλλα πέντε χρόνια το πολύ μέχρι να αναπτυχθεί ένα παρασκεύασμα», λέει. Υπάρχουν αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την επιτυχία. «Οι γυναίκες πρέπει να είναι σε θέση να εμπιστευτούν το προϊόν», λέει ο Τσίτσμαν. Αλλά θα περάσει μάλλον πολύς καιρός μέχρι να εισαχθεί και για άλλους λόγους. Δεν έχει γίνει ακόμη μια μεγάλη μελέτη. Επιπλέον, θα πρέπει να ενδιαφερθεί ένας μεγάλος κατασκευαστής. Από οικονομική άποψη θα μπορούσε σίγουρα να αξίζει τον κόπο, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες πριν από περίπου οκτώ χρόνια στο εξειδικευμένο περιοδικό Current Obstetrics and Gynecology Reports.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::