Η κατανάλωση οσπρίων για 12 εβδομάδες μειώνει τη χοληστερόλη

Η κατανάλωση οσπρίων για 12 συνεχόμενες εβδομάδες μειώνουν τη χοληστερόλη νηστείας και βελτιώνει τη μεταγευματική γλυκόζη και απόκριση στη συστηματική φλεγμονή, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα στο Nutrients, από επιστήμονες που αξιολόγησαν την επίδραση της κατανάλωσης κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα.

Η κλινική δοκιμή αξιολόγησε τη δυναμική λιπιδαιμική, γλυκαιμική και φλεγμονώδη απόκριση διατροφικής παρέμβασης για 12 εβδομάδες με 7 γεύματα στο μέσον της ημέρας με 980 ή 0 γρ. πράσινων οσπρίων κάθε εβδομάδα σε ανθρώπους 18-70- ετων με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων μεταβολικών διαταραχών.

Αντρες και γυναίκες συμμετέχοντες είχαν περίμετρο μέσης 89-101 εκ. και άνω αντίστοιχα. Επιπλέον οι συμμετέχοντες είχαν επίπεδα τριγλυκεριδίων που ξεπερνούσαν το.69 mmol/L ή 150 mg/dL.

Μια φορα την εβδομάδα περνούσαν από συνέντευξη για την αξιολόγηση του πώς η κατανάλωση οσπρίων βελτίωνε τα συμπτώματα γλυκαιμικού δείκτη και τον κορεσμό στις 12 εβδομάδες.

Για 12 εβδομάδες, οι εθελοντές ολοκλήρωναν δοκιμασία με γεύμα με πολλά λιπαρά στο οποίο κατανάλωναν 50 γρ, λιπαρών. Συλλέγονταν δείγματα αίματος μετά τη νηστεία και σε ωριαία βάση για 5 ώρες μετά το γεύμα για αξιολόγηση δεικτών αίματος.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι κατανάλωση οσπρίων για 12 εβδομάδες από ανθρώπους με υψηλότερο κίνδυνο για μεταβολική νόσο θα μπορούσε να μειώσει τη χοληστερόλη νηστείας και να βελτιώσει τη μεταγευματική γλυκόζη και απόκριση στη συστημική φλεγμονή.

Οι μεταβολικές βελτιώσεις ήταν ανεξάρτητες από ανθροπωμετρικούς δείκτες υποδεικνύοντας άμεση επίδραση της κατανάλωσης οσπρίων στο μεταβολισμό.

Επομένως, αυξημένη κατανάλωση οσπρίων θα μπορούσε να είναι ασφαλής και αποτελεσματική διατροφική μέθοδος για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::