Η μεσογειακή διατροφή ακονίζει το μυαλό!

Και όμως, η μεσογειακή διατροφή εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη, ακονίζει το μυαλό μας και το προστατεύει από την άνοια, ακόμη και σε ηλικιωμένους που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν κάποια συμπτώματα.

Οι ερευνητές του αμερικανικού Rush University μελέτησαν 586 ανθρώπους οι οποίοι πέθαναν από το 1997 έως το 2022, σε ηλικία 91 ετών κατά μέσο όρο. Κάθε χρόνο μέχρι να πεθάνουν υποβάλλονταν σε ειδικά τεστ αξιολόγησης των γνωστικών ικανοτήτων τους. Μετά τον θάνατό τους έγινε νεκροτομή στους εγκεφάλους τους και αναζητήθηκαν αποδείξεις για την ύπαρξη της πιο σοβαρής μορφής άνοιας, του Αλτσχάιμερ.

Με βάση τα τεστ αξιολόγησης, έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του κάθε εθελοντή, διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν εγκέφαλο που λειτουργούσε καλύτερα από των υπολοίπων. Εμφάνιζαν καλύτερες γνωστικές ικανότητες, που σημαίνει ότι σκέφτονταν γρηγορότερα και είχαν καλύτερη μνήμη, γεγονός που αποδείκνυε την προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής.

Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη ήρθε όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της νεκροτομής των εγκεφάλων όσων ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή. Διαπίστωσαν ότι ανάμεσά τους ήταν και άτομα τα οποία έπασχαν από Αλτσχάιμερ στα πρώτα στάδια, αλλά δεν εμφάνιζαν έκπτωση των γνωστικών ικανοτήτων τους. Αν και δηλαδή στον εγκέφαλό τους υπήρχαν οι αμυλοειδείς πλάκες που ευθύνονται για το Αλτχάιμερ, δεν εμφάνιζαν άνοια.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::