Κακή διάθεση λόγω ορμονών, πώς αντιμετωπίζεται

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο η διάθεση των γυναικών συχνά αλλάζει, ωστόσο αυτό δεν έχει να κάνει με το μυαλό, αλλά κυρίως με τις ορμόνες. Συγκεκριμένα τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο πώς αισθανόμαστε. Όταν αυτές οι ορμόνες αυξάνονται και μειώνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου -ή ακόμη και όταν αυξομειώνονται απότομα κατά την περιεμμηνόπαυση ή φτάνουν σε χαμηλότερα επίπεδα κατά την εμμηνόπαυση- το ίδιο συμβαίνει και με τη διάθεσή μας.

Η κατανόηση της βαθύτερης αιτίας μπορεί να βοηθήσει με λύσεις στη στιγμή. «Είναι απίστευτα ενδυναμωτικό να συνειδητοποιούμε ότι πολλές φορές μπορούμε να αλλάξουμε τη διάθεσή μας με τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής στις οποίες έχουμε άμεση πρόσβαση», λέει η λειτουργική ψυχίατρος Ellen Vora, MD.

Πέντε συμβουλές από ειδικούς

Να είσαι ενημερωμένη. «Υπάρχει μια διαφορετική ατμόσφαιρα στις διάφορες φάσεις του κύκλου», λέει η Vora. Δηλαδή, κάθε φάση έρχεται με ξεχωριστές συναισθηματικές εκφράσεις, επίπεδα ενέργειας και σεξουαλικές επιθυμίες. Η χρήση μιας εφαρμογής για την παρακολούθηση των σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα μοτίβα.

Συγχρόνισε τις προπονήσεις και τις υποχρεώσεις σου. «Στη φάση της ωοθυλακιορρηξίας – αυτές τις πρώτες 14 ημέρες του κύκλου μετά την έναρξη της αιμορραγίας – έχουμε περισσότερη ενέργεια», λέει η Vora και προσθέτει, «Τότε είναι που μπορεί να θέλουμε να κάνουμε πιο εξωστρεφείς δραστηριότητες και έντονη άσκηση». Αλλά κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης (το διάστημα μεταξύ ωορρηξίας και έναρξης της εμμήνου ρύσεως), λέει, συνήθως αισθανόμαστε πιο ευάλωτες, οπότε να είστε πιο ήπιες και πιο συμπονετικές με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Συνήθως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για προπονήσεις HIIT, ειδικά αν είσαι ευαίσθητη, κάτι που συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης. «Απλώς θα επιδεινώσει την κατάσταση», λέει η Hirsch. Συστήνει να δοκιμάσεις ασκήσεις ηρεμίας -πεζοπορία, γιόγκα ή τάι-τσι- και να αφιερώσεις χρόνο για να χαλαρώσεις και να γράψεις σε ένα ημερολόγιο. Και αν η ευερεθιστότητά σου επηρεάζει την εργασία σου, όπως αναφέρουν πολλοί από τους ασθενείς της Hirsch, τότε συνιστά να εργάζεσαι προσωρινά από το σπίτι, αν μπορείς.

Ανάπνευσε και βάλε κίνηση στη ζωή σου. «Θα ήθελα πολύ οι ασθενείς μου να διαλογίζονται 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα, αλλά αυτό στο οποίο ρεαλιστικά οι άνθρωποι προσκολλώνται είναι η αναπνοή και η κίνηση», λέει η Vora. Για την αναπνοή, συνιστά την άσκηση αναπνοής 4-7-8«Εισπνέετε μέχρι το τέσσερα, κρατάτε την αναπνοή μέχρι το επτά και εκπνέεις στο οκτώ. Μπορείτε να την επαναλάβετε όσες φορές θέλετε και όποτε τη χρειάζεστε – στη μέση της ημέρας όταν είστε αγχωμένοι ή στη μέση της νύχτας όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε».

Χρησιμοποίησε ηρεμιστικά βότανα. Οτιδήποτε πρόκειται να ηρεμήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι πολύ χρήσιμο. Τα συμπληρώματα ashwagandha και τα τσάγια χαμομηλιού και λεβάντας είναι σίγουρα καταπραϋντικά.

Δοκίμασε ορμονικές θεραπείες. «Υπάρχουν κάποιες ασθενείς που έρχονται σε μένα κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και λένε: “Διαλογίζομαι, πηγαίνω στη γιόγκα, γράφω ημερολόγιο και κάνω περιπάτους επιβεβαίωσης και τίποτα δεν λειτουργεί”», λέει η Hirsch. Τότε είναι που συνεργάζεται μαζί τους για να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης με βιοϊδιακές ορμόνες εγκεκριμένες από τον FDA -θεωρούνται η πιο αποτελεσματική επιλογή ορμονικής θεραπείας.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::