Κρούσματα ηπατίτιδας Ε σε 11 ευρωπαϊκές χώρες

520 κρούσματα ηπατίτιδας Ε σε Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία αναφέρθηκαν μέσα στον Ιανουάριο σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων ήταν ασυνήθιστη στο Βέλγιο, στην Τσεχία και στη Φινλανδία, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Οι ασθενείς έχουν μέση ηλικία τα 59, τα 62 και τα 64 έτη αντίστοιχα και το 66% είναι άνδρες.

Όπως επισημαίνεται, υπήρξε δεκαπλασιασμός των κρουσμάτων από το 2005 έως το 2015 και έχουν συνολικά καταγραφεί 21.000 κρούσματα σε 22 χώρες.

Μεταξύ 24 περιπτώσεων που εξετάστηκαν στη Φινλανδία, 21 άτομα ανέφεραν ότι κατανάλωναν γερμανικό λουκάνικο (mettwurst) ή σαλάμι και το κρέας θεωρείται ως το πιο πιθανό μέσο μόλυνσης.

Η μέση περίοδος επώασης της ηπατίτιδας Ε είναι πέντε έως έξι εβδομάδες και οι περισσότερες λοιμώξεις προκαλούν μια αυτοπεριοριζόμενη ηπατίτιδα.

Σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όμως, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο νόσημα με κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής κίρρωσης του ήπατος.

Αξιολόγηση

Οι ειδικοί του ECDC, η νόσος οφείλεται σε τροφιμογενές παθογόνο, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Στην Ευρώπη έχει συσχετιστεί με την κατανάλωση μη μαγειρεμένου ή ωμού χοιρινού κρέατος ή προϊόντων κρέατος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::