Κωδικός “30-30-30” για απώλεια βάρους

Όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος έχουν συνήθως και μια δική τους μέθοδο για “καλύτερη” απώλεια βάρους. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως “κερδίζει πόντους” η μέθοδος “30-30-30” Τί ακριβώς είναι;

Η πρόκληση «30-30-30» είναι αρκετά εύκολη και δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στη διατροφή, μέτρηση θερμίδων ή ακραία νηστεία.

Πώς λειτουργεί

Για να κάνετε ακολουθήσετε και εσείς το πρόγραμμά «30-30-30», πρέπει να φάτε 30 γραμμάρια πρωτεΐνης μέσα σε 30 λεπτά από την ώρα που θα ξυπνήσετε.

Αφού καταναλώσετε την πρωτεΐνη σας, το επόμενο βήμα είναι 30 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης χαμηλής έντασης όπως περπάτημα ή ποδήλατο. Σύμφωνα με το Health, «ο στόχος είναι να διατηρήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό στους 135 παλμούς ανά λεπτό ή κάτω από τους 135 παλμούς ανά λεπτό (bpm).»

Richie Harrington είναι ένας από τους χιλιάδες χρήστες του TikTok που δοκίμασαν αυτό το πρόγραμμα και δημοσίευσε τα αποτελέσματά της στην δημοφιλή πλατφόρμα. «ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ!!! Έχω φτιάξει μια νέα ρουτίνα και νιώθω φανταστικά!», αναφέρει σε ένα από τα βίντεό του.

Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος. Ακόμη μια χρήστρια του TikTok δημοσίευσε βίντεο από τα θετικά αποτελέσματα αυτού του νέου challenge.

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί συμβουλεύουν:

«Το νέο διατροφικό σχήμα που έχει γίνει της μόδας αφορά το εξής πρωτόκολλο.

Πρέπει να καταναλώσουμε 30γρ πρωτεΐνης, μέσα στα πρώτα 30 λεπτά αφύπνισης και να ακολουθήσουν 30 λεπτά ήπιας άσκησης. Αυτό είναι υποτίθεται αρκετό για να ρυθμίσει το βάρος και να αρχίσουμε να χάνουμε.

Αρχικά να πούμε ότι δεν υπάρχει ερευνητικό υπόβαθρο πίσω από τους υποστηρικτές του. Φυσικά η κατανάλωση ενός πρωινού με πρωτεΐνη φαίνεται γενικά να ρυθμίζει καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα με αποτέλεσμα να νιώθουμε κορεσμό για περισσότερες ώρες.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πρωινού βοηθά στη ρύθμιση του βάρους και πάλι αυτό είναι υποκειμενικό. Υπάρχει κόσμος που αναφέρει πως αν φάει πρωινό μετά πεινάει περισσότερο μέσα στη μέρα με αποτέλεσμα να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα, ενώ υπάρχουν άλλοι που λένε ότι το πρωινό τους δίνει ενέργεια. Επομένως καταλαβαίνουμε πως είμαστε διαφορετικοί και κάτι που ταιριάζει σε κάποιον μπορεί να μην ταιριάζει σε άλλον.

Να πούμε ότι πρωινό θεωρείται το γεύμα που θα καταναλώσουμε μέσα στις πρώτες 2 ώρες μετά την αφύπνιση. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μέσα στα πρώτα 30 λεπτά.

Τα οφέλη που μπορεί να προκύπτουν αφορά κυρίως την κατανάλωση πρωτεΐνης, η οποία οδηγεί σε αίσθημα πληρότητας και έτσι δεν έχουμε αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Πως αποτυπώνονται 30γρ πρωτεΐνης;

  • 300gr τυρί cottage
  • 5 βραστά αυγά (να πούμε ότι 2 ασπράδια αυγών δίνουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης ή 1 αυγό ολόκληρο πάλι 6 με 7 γραμμάρια πρωτεΐνης)
  • Στήθος κοτόπουλο
  • 200gr γιαούρτι

Π.χ. ένα πρωινό θα μπορούσε να είναι 30γρ ψωμί ολικής αλέσεως (5 γρ πρωτεΐνης), 2 βραστά αυγά (15gr), 100γρ τυρί cottage (10-12gr)

Σε ότι αφορά την άσκηση χαμηλής έντασης, έχει το όφελος ότι όταν είναι χαμηλής έντασης το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων που καίγονται προέρχεται από λίπος. Για παράδειγμα αν τρέξουμε γρήγορα 15 λεπτά θα κάψουμε 100 θερμίδες αν περπατήσουμε 30 λεπτά θα κάψουμε πάλι 100 θερμίδες, όμως στη 2η περίπτωση οι θερμίδες που καίμε προέρχονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την καύση λίπους. Όμως για τη διαχείριση βάρους έχει σημασία πόσες θερμίδες θα κάψουμε στο σύνολο ώστε το ισοζύγιο να είναι αρνητικό δηλαδή οι θερμίδες που καίμε να είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε.

Συνοπτικά αν το εξετάσουμε τότε θα δούμε ότι προφανώς ένας άνθρωπος που δεν ασκείται, αν εντάξει 30 λεπτά έστω ήπιας έντασης άσκηση στο πρωί θα βελτιώσει τα επίπεδα ευεξίας του. Αν όμως δεν προσέξει το συνολικό θερμιδικό ισοζύγιο τότε δεν θα μειωθεί το βάρος του. Φυσικά αναμένεται να γίνει περαιτέρω έρευνα αν το παραπάνω πρωτόκολλο βοηθά κάποιον ψυχοσωματικά να είναι πιο συνεπής σε ένα πρόγραμμα άσκησης και διατροφής»

Τα οφέλη

Η χαμηλή ή υψηλή καρδιαγγειακή δραστηριότητα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σας και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Και αυξάνοντας την πρόσληψη πρωτεΐνης, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα απώλειας σωματικού λίπους.

Οι κίνδυνοι

Αν και δεν υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι για αυτή τη νέα πρόκληση «30-30-30», όπως οι περισσότερες δίαιτες και τάσεις, μπορεί να μην είναι ωφέλιμη για όλους.

Εάν για παράδειγμα δεν πεινάτε αμέσως μόλις ξυπνάτε το πρωί ή δεν μπορείτε να φάτε τίποτε το πρωί που ξυπνάτε, ίσως αυτή η δίαιτα να μην κάνει για εσάς. Επίσης, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν καούρες και δυσφορία αν γυμναστούν αμέσως μετά το φαγητό.

Όπως και να έχει πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε δίαιτα ή νέα τάση ή challenge θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::