Μας λείπουν 1.379 προσωπικοί γιατροί

Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικούς γιατρούς παρουσιάζει η χώρα μας, με το 60% των ελλείψεων να εντοπίζονται στην Αττική. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 2.215 προσωπικούς γιατρούς, με το Υπουργείο Υγείας να εντάσσει στον θεσμό μια επιπλέον κατηγορία γιατρών με σκοπό να διευκολύνει πολίτες που δεν επιθυμούν να εγγραφούν στους δωρεάν γιατρούς που θα είναι διαθέσιμοι στο σύστημα. Πρόκειται για όποιον ιδιώτη παθολόγο ή γενικό γιατρό επιλέξει ο πολίτης, που θα πληρώνεται, όμως, από τον ίδιο τον πολίτη.

Αυτή η ελευθερία δίνεται, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην Συνέντευξη Τύπου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μόνο για τους πολίτες που για δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να εγγραφούν σε κάποιον από τους γιατρούς που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν προς τους πολίτες. «Δε στρέφουμε τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε διασφαλίσει γιατρούς για όλους τους πολίτες», σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσιάζοντας τη δεύτερη φάση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού.

Σήμερα η χώρα μας διαθέτει 2.215 Προσωπικούς Γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Επίσης, έχουν ενταχθεί 1.272 ιδιώτες γιατροί και έχουν εγγραφεί συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες, με την κάλυψη στο σύνολο της χώρας να είναι στο 56%. «Είχαμε δυσκολία από ένα σημείο και μετά να μπορέσουμε να εντάξουμε όλο και περισσότερους γιατρούς», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, λείπουν 1.379 γιατροί, το 60% των οποίων απαιτείται στην Αττική. Αμέσως επόμενη Περιφέρεια με ανάγκες σε γιατρούς είναι η Κεντρική Μακεδονία. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξουν νέες θέσεις ανά δήμο προκειμένου οι πολίτες να έχουν Προσωπικό Γιατρό στο δήμο που διαμένουν.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::