Μπορεί η θεραπεία των αιμορροΐδων να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία;

Ιδιαίτερα αυξημένο παρουσιάζεται το ποσοστό των ανδρών που πάσχουν από αιμορροΐδες και εμφανίζουν και στυτική δυσλειτουργία.

Έχει διαπιστωθεί ότι η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια κατάσταση που προκαλείται από αγγειακές και νευρογενείς διαταραχές της πυέλου και ότι η χειρουργική αντιμετώπισή της αποτελεί πολλές φορές το κλειδί για την επανέναρξη της σεξουαλικής ζωής των ανδρών με αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού που η στυτική δυσλειτουργία προκαλείται από αυτές.

«Τα αιμορροϊδικά αρτηριοφλεβικά πλέγματα είναι φυσιολογικές δομές που βρίσκονται γύρω από το ορθό και το πρωκτικό κανάλι. Λόγω του πλούσιου εφοδιασμού τους με αίμα και της εξαιρετικά ευαίσθητης θέσης τους, οι αιμορροΐδες γίνονται συμπτωματικές όταν μεγαλώνουν, φλεγμαίνουν, θρομβώνονται ή προπίπτουν (κρέμονται). Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλει. Ο ασθενής μπορεί να νιώθει απλώς κνησμό ή, σε σοβαρότερες καταστάσεις, να αιμορραγεί από το ορθό.

Η ανάπτυξη αιμορροΐδων που προκαλούν πόνο και αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό καταστάσεων, όπως είναι η φλεβική διόγκωση και η αποδυνάμωση του συνδετικού ιστού που υποστηρίζει αυτές τις αγγειακές δομές και τον βλεννογόνο, εξηγούν οι επιστήμονες. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού είναι οι κύριες ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση. Οι λίγες μελέτες που έχουν διερευνήσει την ύπαρξη συσχετισμού μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και αιμορροΐδων κατέληξαν σε θετικά συμπεράσματα. Δηλαδή, οι άνδρες, ειδικά όσοι είναι κάτω από 40 ετών, είναι πολύ πιθανό να πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία εάν έχουν προηγουμένως διαγνωστεί με αιμορροΐδες.

Στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό ανδρών, έχοντας σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ίδιων αλλά και των συντρόφων τους. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός άνδρα να αποκτήσει και να διατηρήσει μια στύση ώστε να επιτευχθεί επιτυχής σεξουαλική πράξη. Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός φυσικών και ψυχολογικών παραγόντων, οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα.

Μεγαλύτερη πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας έχουν οι ηλικιωμένοι, οι άνδρες με συγκεκριμένες νόσους, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, υπερλιπιδαιμία και ψυχολογικά προβλήματα. Επιρρεπείς είναι και οι άνδρες με συγκεκριμένες νευρολογικές διαταραχές, τραύμα, με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Μπορεί να είναι παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνεται. Τέλος, μπορεί να είναι αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης στην πυελική περιοχή.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των ανδρών που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην πύελο ή επί πυελικού εδάφους (το σύνολο των μυών που καλύπτουν εσωτερικά το κάτω τμήμα της λεκάνης) και υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία είναι σημαντικά μεγαλύτερος απ’ ότι στον γενικό πληθυσμό. Παρά το γεγονός ότι ο πρωκτός είναι μέρος της δομής του πυελικού εδάφους, η κλινική προσοχή που είχε δοθεί στα σεξουαλικά προβλήματα σε ασθενείς με αιμορροΐδες δεν ήταν η πρέπουσα.

Βελτίωση στυτική δυσλειτουργίας

Ερευνητές από πανεπιστήμια της Τζέντα και του Καΐρου θέλησαν να μελετήσουν τον αντίκτυπο της χειρουργικής αιμορροϊδεκτομής στη σεξουαλική λειτουργία σε άνδρες ηλικίας 18-50 ετών με απλές αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού και με μη οργανική ήπια ή μέτρια στυτική δυσλειτουργία. Σε 82 ασθενείς με αιμορροΐδοπάθεια και σχετιζόμενη στυτική δυσλειτουργία πραγματοποιήθηκε αιμορροϊδεκτομή. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά 81 ασθενών που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς απάντησαν σε ερωτηματολόγια πριν από την επέμβαση, 3 και 6 μήνες μετά από αυτήν. Το 41,1% των ασθενών που χειρουργήθηκαν εμφάνισε βελτίωση της στυτικής λειτουργίας σε σύγκριση με το 5,3% στην ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μηχανισμοί που συνδέουν την αιμορροϊδεκτομή με τη βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι περίπλοκοι. Ο έλεγχος της τοπικής αγγειακής διαταραχής της περιοχής των γεννητικών οργάνων και της πυελικής περιοχής που σχετίζεται με τις αιμορροΐδες μπορεί να παίζει ρόλο και να επηρεάζει το τμήμα της πυέλου που συμβάλλει στη στυτική δυσλειτουργία. Η καλυτέρευση της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να οφείλεται στη βελτίωση του αγγειακού συστήματος του πυελικού εδάφους ή στη μείωση του πρωκτικού πόνου ή του πρηξίματος.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων 1ου και 2ου βαθμού μπορεί να είναι συντηρητική, με αλλαγές στη διατροφή, την ποσότητα του νερού που λαμβάνεται και την ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα του ασθενή. Όμως για τις 3ου και 4ου βαθμού αιμορροΐδες είναι αποκλειστικά χειρουργική, καθώς αυτές προκαλούν συμπτώματα που δυσκολεύουν τη ζωή του ασθενή. Με την είσοδο των υπερήχων στη χειρουργική πρακτική, η αντιμετώπισή τους είναι μια πολύ απλή διαδικασία που διαρκεί μόνο 15 λεπτά. Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών είναι μια μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που δεν προκαλεί πόνο, ούτε απαιτεί κάποια προεγχειρητική ή μετεγχειρητική φροντίδα. Και το σημαντικότερο: δεν προκαλεί ακράτεια. Με αυτόν τον γρήγορο τρόπο ο ασθενής μπορεί να απαλλαχθεί από τα συμπτώματα και από τη στυτική δυσλειτουργία και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::