Οι “θερμοί” όζοι διπλασιάζουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Εφιστούν την προσοχή Γερμανοί ειδικοί πυρηνικής ιατρικής σε άτομα ηλικίας άνω των 65, καθώς οι καλοήθεις, λεγόμενοι “θερμοί” όζοι του θυρεοειδούς μπορούν να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή ή οστεοπόρωση σε ηλικιωμένους – ακόμη και αν οι εργαστηριακές τιμές εξακολουθούν να είναι αδιάφορες ή υποδεικνύουν μόνο ήπιο υπερθυρεοειδισμό.

Οι επιπτώσεις αυτές συχνά υποτιμώνται στους ηλικιωμένους, προειδοποίησε σήμερα η Επαγγελματική Ένωση Γερμανικής Πυρηνικής Ιατρικής (BDN). Οι ειδικοί συμβουλεύουν όλους τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις και υπέρηχο.

Σε περίπου 5% των ατόμων άνω των 65 ετών, οι όζοι του θυρεοειδούς προκαλούν ήπιο υπερθυρεοειδισμό, γνωστό ως λανθάνων υπερθυρεοειδισμό. “Το παραπλανητικό είναι ότι ακόμη και αν ο ήπιος υπερθυρεοειδισμός συχνά δεν προκαλεί αισθητά συμπτώματα, ιδίως στους ηλικιωμένους, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και στον μεταβολισμό των οστών”, τόνισε ο Detlef Moka, ειδικός πυρηνικής ιατρικής στο Έσσεν και πρόεδρος του BDN.

Ο υπερθυρεοειδισμός προάγει την οστική απώλεια και την οστεοπόρωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων του μηριαίου αυχένα κατά 36% και τη συχνότητα εμφάνισης σπονδυλικών καταγμάτων έως και 51%, σύμφωνα με τους Γερμανούς ειδικούς.

Πάνω απ’ όλα, όμως, η υπερλειτουργία του αδένα προάγει και την καρδιακή αρρυθμία. Διπλασιάζει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής – και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακού θανάτου και καρδιακής ανεπάρκειας.

“Οι πάσχοντες συχνά δεν παρατηρούν καν την κολπική μαρμαρυγή”, εξήγησε ο Moka. Ωστόσο, η καρδιακή αρρυθμία προάγει τον σχηματισμό θρόμβων αίματος, οι οποίοι μπορεί να απελευθερωθούν από την καρδιά και να φράξουν μια αρτηρία στον εγκέφαλο – η κολπική μαρμαρυγή είναι η αιτία τουλάχιστον ενός στα πέντε εγκεφαλικά επεισόδια.

“Το γεγονός ότι ακόμη και ο ελαφρύς υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση και κολπική μαρμαρυγή, αυτές οι σιωπηλές συνέπειες των “θερμών” θυρεοειδικών όζων συχνά υποτιμώνται στους ηλικιωμένους”, λέει ο ειδικός.

Ο υπερθυρεοειδισμός θα πρέπει επομένως να αντιμετωπίζεται σε πρώιμο στάδιο. “Από την ηλικία των 65 ετών, θα πρέπει να ελέγχεται η τιμή της TSH (θυρεοειδικής ορμόνης) από τον παθολόγο και να γίνεται υπερηχογράφημα για θυρεοειδικούς όζους”, συμβουλεύει ο Moka.

Εάν υπάρχουν όζοι μεγαλύτεροι από ένα εκατοστό, συνιστάται σπινθηρογράφημα (πυρηνική ιατρική απεικόνιση του θυρεοειδούς αδένα ή αλλαγές- σημ.). “Με το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, οι “θερμοί” όζοι μπορούν να εντοπιστούν αξιόπιστα – συχνά ακόμη και πριν γίνουν εμφανείς οι αλλαγές στις εργαστηριακές τιμές”, εξήγησε ο ειδικός πυρηνικής ιατρικής.

Οι θερμοί όζοι, οι οποίοι είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις, μπορούν μερικές φορές να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή, αλλά κυρίως με ραδιοϊοδιοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, για τους καλοήθεις όζους υπάρχουν οι λεγόμενες ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες, οι οποίες συχνά λειτουργούν με ειδικές βελόνες (“ανιχνευτές”): αφαίρεση με ραδιοσυχνότητα, με μικροκύματα, με λέιζερ ή – μη βασισμένη σε βελόνες – εξαιρετικά εστιασμένος υπέρηχος.

“Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα σε μεγάλη ηλικία, ακόμη και αν υπάρχει ήπιος υπερθυρεοειδισμός, για να μειωθεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου”, λέει ο Moka.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::