Οι κίνδυνοι των τατουάζ στο σώμα μας

Μπορεί κάποια από αυτά να είναι πραγματικά έργα τέχνης, ωστόσο τα τατουάζ “κρύβουν” και κάποιους κινδύνους για την υγεία μας, δήλωσε η δρ. Marie Leger, δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Langone University της Νέας Υόρκης, η οποία έχει μελετήσει τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τατουάζ .

«Λατρεύω τα τατουάζ», είπε η Leger στο Live Science. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μελάνι, επίσης, είπε.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν μελάνι.

Οι κίνδυνοι των τατουάζ

  1. Λοιμώξεις

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα ανθυγιεινό τατουάζ μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Στην πραγματικότητα, οι λοιμώξεις μπορούν να προέλθουν από μια σειρά διαφορετικών πηγών, συμπεριλαμβανομένου του καλλιτέχνη τατουάζ, καθώς και του μελανιού, είπε ο Leger.

Το 2012, υπήρξε ένα μικρό ξέσπασμα λοιμώξεων του δέρματος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η πηγή των μολύνσεων εντοπίστηκε σε ένα γκρίζο μελάνι που είχε μολυνθεί με βακτήρια που ονομάζονται μυκοβακτήρια , δήλωσε ο Leger. Τα είδη βακτηρίων που προκάλεσαν τις λοιμώξεις, Mycobacterium chelonae, μπορούν να προκαλέσουν επώδυνα εξανθήματα που μπορούν να διαρκέσουν για μήνες. Είναι συγγενής των μυκοβακτηρίων που προκαλούν φυματίωση και λέπρα.

Αν και οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος λοίμωξης που συνδέεται με τατουάζ, το μελάνι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μυκητιασικές και ιογενείς λοιμώξεις, δήλωσε ο Leger. Οι άνθρωποι μπορούν ακόμη και να καταλήξουν με εξογκώματα, είπε. Το συμπέρασμα; Εάν ένα τατουάζ γίνει κόκκινο, πρησμένο ή επώδυνο ή αρχίσει να στραγγίζει, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας, είπε ο Leger.

2. Αλλεργίες

“Οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν αλλεργίες στα τατουάζ τους”, δήλωσε ο Leger.,Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς που δεν είχαν αλλεργική αντίδραση στα πρώτα τους τατουάζ μπορούν αργότερα να αναπτύξουν αλλεργία μετά από δεύτερο ή τρίτο τατουάζ, είπε.

Ο Leger περιέγραψε μία ασθενή που είχε κάνει ένα κόκκινο τατουάζ πριν από χρόνια. Όταν η γυναίκα έκανε ένα δεύτερο τατουάζ, μια δεκαετία αργότερα, τα κόκκινα τμήματα τόσο των νέων όσο και των παλαιών τατουάζ έγιναν περισσότερα) κόκκινα ενώ την έπιασε φαγούρα, είπε.

Οι αλλεργίες στα τατουάζ μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, είπε ο Leger. Τα τοπικά στεροειδή ή οι ενέσεις στεροειδών μπορούν μερικές φορές να βοηθήσουν, αλλά σε πιο ακραίες περιπτώσεις, η περιοχή του δέρματος με το τατουάζ πρέπει να αποκόπτεται χειρουργικά από το σώμα, είπε.

3. Απόκρυψη των αποδεικτικών στοιχείων

Η κάλυψη του δέρματός σας με τατουάζ μπορεί να καλύψει τα προβλήματα υγείας και να μην είναι εύκολο με το γυμνό μάτι να εντοπιστούν. Υπάρχουν αναφορές για τατουάζ που καλύπτουν καρκίνους του δέρματος, όπως μελανώματα, καρκινώματα βασικών κυττάρων και καρκινώματα πλακωδών κυττάρων, δήλωσε ο Leger.

Μια αναφορά περίπτωσης του 2013 περιέγραψε έναν άνδρα του οποίου το μελάνωμα αποκαλύφθηκε μόνο μετά την αφαίρεση ενός τατουάζ με λέιζερ. Η καρκινική ανάπτυξη είχε προηγουμένως καλυφθεί με μαύρο μελάνι.

Τα τατουάζ μπορεί να δυσκολέψουν έναν δερματολόγο να κάνει «έλεγχο του δέρματος» και να αναζητήσει ελιές που μπορεί να είναι καρκινικές, είπε. Με τον καρκίνο του δέρματος, η έγκαιρη ανίχνευση είναι σημαντική, πρόσθεσε.

4. Έκθεση στον ήλιο

Η προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο είναι πάντα σημαντική, αλλά τα τατουάζ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να υποφέρετε από τις επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, είπε ο Leger. Για μερικούς ανθρώπους, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει αύξηση των τατουάζ και φαγούρα, είπε.

Σε μια μελέτη της Δανίας από το 2014, οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από ανθρώπους με τατουάζ που έκαναν ηλιοθεραπείες και διαπίστωσαν ότι το 42% ανέφερε ανεπιθύμητες ενέργειες. Από αυτά τα παράπονα, περισσότερα από τα μισά αφορούσαν έκθεση στον ήλιο, συμπεριλαμβανομένων αναφορών διόγκωσης, κνησμού και ερυθρότητας. Είναι γνωστό ότι το κίτρινο μελάνι μπορεί να προκαλέσει κνησμό, ερυθρότητα και ανυψωμένο δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο. Αυτό συμβαίνει λόγω του καδμίου που βρίσκεται στο μελάνι, είπε ο Leger. Αλλά και άλλα χρώματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα. Στη δανική μελέτη, για παράδειγμα, δερματικές αντιδράσεις παρατηρήθηκαν κυρίως σε άτομα με μαύρο, κόκκινο και μπλε μελάνι στα τατουάζ τους.

5. Εγκαύματα που προκαλούνται από μαγνητική τομογραφία

Άτομα με τατουάζ μπορεί να έχουν προβλήματα εάν πρέπει να κάνουν εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας (μαγνητική τομογραφία). Για παράδειγμα, μια αναφορά περίπτωσης του 2011 περιέγραψε έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή του οποίου το μαύρο τατουάζ “κάηκε” ενώ έκανε μαγνητική τομογραφία.

Σύμφωνα με την έκθεση περίπτωσης, τα εγκαύματα προήλθαν από ηλεκτρικά ρεύματα που σχηματίζονται στο σίδερο στο μελάνι τατουάζ.

Οι ασθενείς με περισσότερο μαύρο μελάνι στα τατουάζ τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο δυσκολιών μαγνητικής τομογραφίας, επειδή αυτό περιέχει οξείδιο του σιδήρου, δήλωσε ο Leger. Ωστόσο, τα κόκκινα μελάνια μπορεί επίσης να περιέχουν σίδηρο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::