Οι νυχτερινές επισκέψεις στο ψυγείο επηρεάζουν τη δουλειά μας το επόμενο πρωί

Και όμως, οι νυχτερινές επισκέψεις στο ψυγείο μπορούν να επηρεάσουν την απόδοσή μας στη δουλειά την επόμενη μέρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Applied Psychology».

Αυτό συμβαίνει όμως μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις…

Η έρευνα

Για τις ανάγκες της μελέτης, 97 εργαζόμενοι κατέγραφαν τρεις φορές την ημέρα (στις 8 π.μ., στις 6 μ.μ. και πριν τον ύπνο τους περίπου στις 9:30 μ.μ.) τι κατανάλωναν καθώς και την απόδοσή τους στη δουλειά τους για 10 ημέρες.

Οι ερευνητές όρισαν ως «ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές» τις εξής:

  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας fast food μετά τη δουλειά.
  • Κατανάλωση πολλών ανθυγιεινών σνακ μετά τη δουλειά.
  • Υπερβολική κατανάλωση κάθε είδους φαγητού μετά τη λήξη της εργασίας τους.
  • Κατανάλωση πολλών σνακ αργά το βράδυ, ακριβώς πριν πέσουν για ύπνο.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των συμμετεχόντων, υπήρξαν… καθυστερημένες επιπτώσεις αυτών των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών στην απόδοση.

Συγκεκριμένα, όσοι έπεφταν στις παραπάνω διατροφικές παγίδες, επέδειξαν λιγότερη προθυμία να βοηθήσουν συναδέλφους τους σε εργασίες που δεν ήταν δική τους ευθύνη την επόμενη μέρα. Επέδειξαν επίσης περισσότερες «συμπεριφορές απόσυρσης», που πρακτικά σημαίνει πως απέφευγαν να είναι ιδιαιτέρως ενεργοί εν ώρα εργασίας.

Τι φταίει;

Όπως θα περίμενε κανείς, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα άτομα με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες αφού τελείωναν τη δουλειά τους από το απόγευμα και μετά, είχαν την τάση να αντιμετωπίζουν προβλήματα το επόμενο πρωί, όπως πονοκεφάλους και στομαχόπονο.

Αποκάλυψαν επιπλέον πως αυτά τα άτομα ανέφεραν στρες και ένα αίσθημα ενοχής για τις διατροφικές τους συνήθειες.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η απόδοση στην εργασία διακυβεύεται μόνο όταν αντιμετωπίζει κανείς συναισθηματικές και σωματικές καταπονήσεις», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ναι μεν, αλλά…

«Τα άτομα που δεν είχαν δεύτερες σκέψεις για τη διατροφή τους την προηγούμενη μέρα, δεν παρουσίασαν στην πλειοψηφία τους χαμηλότερη απόδοση στην εργασία τους. Αυτό σημαίνει πως είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πως μια κακή διατροφική επιλογή το βράδυ δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου εφόσον δεν γίνεται συνήθεια», επεσήμαναν οι επικεφαλής συγγραφείς.

«Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει χρόνος και χώρος για τα λεγόμενα comfort foods. Δεν παύουν όμως να αποτελούν μια βραχυπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση του καθημερινού στρες και να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους υγείας. Είναι σημαντικό να είστε γενικά επιεικείς με τον εαυτό σας και ψύχραιμοι όταν δεν κάνετε και τις καλύτερες διατροφικές επιλογές, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό να τηρεί κανείς πάντα ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Για κοφτερό μυαλό, θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα σε συνήθειες που σας βοηθούν πραγματικά να χαλαρώσετε και να απομακρυνθείτε από την εργασία, όπως η άσκηση, ο καλός ύπνος και ένα καλό σπιτικό και υγιεινό πιάτο σε φυσιολογικές ποσότητες, χωρίς ενοχές αν τύχει και κάποιο βράδυ το παρακάνετε», συμβουλεύουν οι επιστήμονες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::